fallback

Преглед на печата за 2 юли

07:58 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

(Не)правителственият сектор - новият Клондайк за назначените във властта

в. Дневник

Неправителственият сектор изпадна в опасна зависимост от правителството. Това е изводът след поредното разпределение на почти 1 млн. лв. от държавния бюджет между 24 неправителствени организации (НПО), регистрирани като работещи в обществена полза. Сред спечелилите традиционно се наредиха близки до властта и това се очерта като най-сполучливата стратегия за получаване на издръжка от държавата, нищо, че формално беше организиран конкурс.

И тъй като данъкоплатците за поредна година даваме 1 млн. лв. от данъците си за неясни каузи, искаме да знаем въз основа на какво управляващите предпочетоха едни организации за сметка на други. Защото за 18 години демокрация в България за съжаление не можа да се развие гражданско общество. Или по-точно разви се казионно гражданско общество - уникален български хибрид, превзет от властта отвътре в буквалния смисъл, тъй като се е намърдала в него чрез свои НПО-та.

Прокуратурата разследва договор на правителството с "Майкрософт"

в. Дневник

Прокуратурата е образувала официално разследване за последния договор на държавната администрация с "Майкрософт" за доставката на софтуер. Засега делото се води срещу неизвестни длъжностни лица.

Текстът от Наказателния кодекс, по които е образувано разследването, е за престъпление по служба, обясни говорителят на Софийската градска прокуратура Стелиана Кожухарова, но отказа да съобщи повече подробности. Според този текст длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта си, за да набави за себе си или за друг облага, се наказва с до пет години затвор.

Дойчебанк с интерес към приватизацията на "Топлофикация - София"

в. Новинар

Немската банка Дойчебанк е проявила интерес като консултант по приватизацията на „Топлофикация–София”. Това съобщи вчера зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, която е участник в работната група, подготвяща раздържавяването на дружеството. Банката, която трябва да определи най-добрата оферта за закупуването на софийското парно, ще бъде избрана от Столична община, която е мажоритарен собственик на дружеството.

Видинчани критични към Дунав мост 2

в. Стандарт

Имаме сериозни критики към строителството на Дунав-мост 2, както и към информацията, която двете страни, подписали договора за него – Министерството на транспорта и испанската фирма ФСС, дават за него, обяви днес на пресконференция във Видин председателят на  Дунавския еврорегионален форум Николай Цолов. Според експерти на форума, който осъществява обществен мониторинг над  изграждането на съоръжението, избраната строителна площадка не е в състояние да издържи тежестта на конструктивните елементи и трябва да бъде преместена.

Турските превозвачи бойкотират България

в. Стандарт

От днес започват протестни акции на турски превозвачи на границата с България, съобщава Анадолската агенция. Недоволството е заради повишени цени на таксите за превоз през българска територия. В разпространено писмо на Съюза на турските превозвачи се посочва, че решението на България за по-високи такси е едностранно и не е съобразено с международното право.

Апетити за хотели в княжевската гора

в. Дневник

Жители на Княжево подготвят протести заради намеренията на частен предприемач да строи върху 20% от гората над квартала. Миналата седмица гражданите сформираха свой обществен съвет, който да защитава интересите им, като първата му задача е да предотврати застрояването на парка. Плановете за строеж в гората са на гръцкия предприемач Йоанис Евангелос Гиофкос, който е член на управата на "Дамски спортен клуб и приятели по петанк". Фирмата на Гиофкос "Екострой 2006" има проект да направи в парка зона за спорт и отдих с хотели и атракциони. Собствеността на Гиофкос е върху 70 дка от гората.

Плажът в Слънчев бряг е празен

в. Новинар

Повече от половината плаж в курорта Слънчев бряг е празен, алармираха вчера търговци от комплекса. Основната причина за това според тях са извънредно високите цени, които не отговаряли на предлаганите услуги. Даже и малкото чужденци отказали да плащат по 7 лв. за плажен чадър, още толкова за шезлонг и по 40 лв. наем за джет за около 20 минути разходка в морето. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 03.09.22 г.
fallback