fallback

Започна строежът на завод за електронни части за 20 млн. долара в Раковски

Датата за пускане на завода е 20 март 2009

17:21 | 01.07.08 г.

Първа копка на предприятие за производство на електронни и електротехнически изделия бе направена днес в Индустриална зона – Раковски, Пловдивска област. Инвестицията на международната компания АББ с шведско, швейцарско и германско участие е в размер на 20 млн. долара.

Теренът, върху който ще се разположи бъдещото предприятие, е с площ 200 хил. кв. м, а разгънатата застроена площ е 20 хил. кв. метра. Инвеститорите са определили като дата за пускане на завода 20 март 2009 г.

Продукцията е предназначена най-вече за износ, като намира приложение в енергетиката.

След отварянето на завода в него ще бъдат наети 500 души.

Заводът на АББ в Раковски ще е третият в страната ни – другите два са в Севлиево и Петрич, в които са заети общо 450 души.

Предприятието в Раковски е най-големият обект в България, който се реализира по силата на офсетните компенсации от доставчиците, превъоръжаващи българската армия. Конкретно това е индиректният офсет към договора за доставка на бронирани машини от американската компания Текстрон Марин & Ленд Системс. Инвестицията на АББ е в партньорство с американската фирма при изпълнението на офсетните й задължения.

Около 7,5 млн. долара от общата инвестиция са предназначени за строително-монтажните работи, които са възложени на пловдивската компания Сиенит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 06.09.22 г.
fallback