fallback

Актуализираната стратегия за Булгартабак готова до две седмици

Предвижда се скоро да бъде избран и консултант по продажбата на Топлофикация – София

12:43 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

До две седмици се очаква да е готов вариант на актуализираната стратегия за приватизация на Булгартабак, съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, цитирана от БТА. Вариантът трябва да се предложи за обсъждане от Министерски съвет и след това от парламента.

„Работи се усилено, защото, ако искаме нещата да се случат, трябва да се побърза при този вариант, който остана за приватизация на дружеството със стратегия“, каза заместник-министърът.

Очакваната стратегия е за двете работещи фабрики на Булгартабак в Благоевград и София. За тях се предвиждаше и вариант на изключване от списъка на фирмите, чиято приватизация става чрез стратегия, одобрена от Народното събрание, който обаче очевидно е отпаднал.

В средата на този месец пък предстои продажбата чрез БФБ-София на фабриките на холдинга в Стара Загора и Пловдив.

Министерството на икономиката е подготвило и своето становище по отношение на консултанта по продажбата на Топлофикация - София - Международната финансова корпорация към Световната банка, и то е предложено на столичния кмет и на общинския съвет, съобщи Янева.

Предоставили сме възможността на мажоритарния собственик в дружеството - Столична община - да вземе решение във връзка с избора на консултант, каза Янева и допълни, че министерството ще приеме всяко нейно решение.

Предвижда се държавата и Столична община да поемат 20 на сто от разходите по консултантския процес, а 80 на сто от тях да се финансират от консултанта, като средствата след това трябва да се възстановяват от избрания купувач, каза Янева. Тя допълни, че ако няма успешна сделка, тези разходи ще останат за сметка на консултанта и това условие ще бъде записано в документите, свързани с продажбата на дружеството.

На експертно ниво е уточнено да има две конкурсни комисии, които да продават държавния и общинския дял в дружеството с условието потенциалните купувачи да нямат право да участват в приватизацията само на един дял.

Засега остава открит въпросът за осъществяването на следприватизационния контрол, каза Янева. „Вероятно трябва да се търси вариант една от двете агенции - Столична агенция за приватизация или Агенцията за приватизация да го прави“, каза заместник-министърът.

Към дружеството се запазва интерес от страна на традиционните кандидат-купувачи, към тях се добавя и Дойче банк, но като консултант на бъдещ купувач.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
fallback