fallback

Таксите за наемане на работник от страна извън ЕС са над 1300 лв.

През следващите месеци ще бъде разгледан въпросът за „свободни” зони на движение в пограничните райони с Македония и Сърбия

10:11 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Таксите за наемане у нас на работници от страна извън ЕС са сравнително високи – 1327 лв. за един работник, като от тях 200 лв. са за виза, 600 лв. - за разрешение за работа за една година и т.н. От това се оплакаха представители на бизнеса на проведена снощи среща с ръководството Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

В тази връзка беше направено предложение пред вътрешния министър Михаил Миков да бъде разрешено на фирмите да правят „внос” на групи работници от страни извън ЕС за свършване на определена работа – като отговорност за тях носи работодателят, след което те да бъдат връщани в страната си.

Миков обаче не прие идеята, задавайки въпроса дали, ако даден работник избяга нелегално от България в друга страна от ЕС, представители на фирмата, която го е наела, ще го търсят там. Министърът посочи, че при повече такива случаи дори е възможно да се вземе решение трудовият пазар на ЕС да бъде затворен за работници извън рамките на Общността.

Министърът каза още, че се обмисля по-лесен достъп до трудовия ни пазар на българоговорящото население извън ЕС. Това ще става с т.нар. „сини” или „зелени” карти, като същевременно се върви към изработване на обща миграционна политика на Общността.

През следващите месеци ще бъде разгледан въпросът за обособяването на „свободни” зони на движение в пограничните райони на България с Македония и Сърбия, стана ясно още на срещата.

Междувременно бизнесмени предложиха през работните и почивните дни да се сменя маркировката на автомагистралите в ремонт в зависимост от натовареността на движението, за да не се получават задръствания. Друга препоръка беше насочена към по-активна работа от полицията по разкриване на застрахователни измами и кражби на леки коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 03.09.22 г.
fallback