fallback

30% от средствата за развитие на селските райони не са за земеделие

Не бива да се прави връзка между спирането на двете мерки от САПАРД и прилагането на мерките по Програмата за развитие на селските райони, подчертава земеделският министър

16:45 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Около 30% от средствата, договорени за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., са планирани за подобряване възможностите за заетост извън земеделието, подобряване на достъпа до услуги и качество на живот в селските райони. 

Това е казал днес в Пловдив министърът на земеделието Валери Цветанов по време на конференцията „Пари за земеделие и туризъм”, уточнявайки, че общата сума за подпомагане на тези дейности е близо 1 млрд. евро, съобщават от Министерството на земеделието.

Една от основните приоритетни оси на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. е “Качеството на живот в селските райони и разнообразяване на селската икономика”. Основна цел на мерките по тази ос е подобряване качеството на живот и разнообразяване на възможностите за заетост в селските райони.

Министър Цветанов е подчертал, че по никакъв начин не бива да се прави връзка между спирането на двете мерки от предприсъединителната програма САПАРД и прилагането на мерките по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. По думите му той е предприел всички възможни и адекватни действия, за да стартират отново мерките и да бъдат реализирани проектите по програмата.

Преди два дни ЕК спря изплащането на средства по проектите по две мерки по предприсъединителната програма САПАРД (след проведена одитна мисия) на обща стойност 183 млн. лева. За председател на работната група, която анализира писмото от ЕК и ще предложи мерки за преодоляване на нарушенията, беше определен директорът на Разплащателната агенция Димитър Тадаръков, който през май заяви, че по САПАРД няма никакви нарушения и очаква това да бъде потвърдено от проверката на ЕК.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 12.09.22 г.
fallback