fallback

Предложението за смяна на директорите на борсата не бе одобрено от ОСА

Акционерите гласуваха за избирането на Иван Такев като нов член на Съвета на директорите на БФБ на мястото на Пламен Георгиев

15:33 | 30.06.08 г.

На проведеното днес годишно Общо събрание на акционерите на “Българска фондова борса – София” АД е взето решение за избиране на Иван Такев като нов член на Съвета на директорите на БФБ, съобщи борсата.

Избирането на Иван Такев е под условие, че бъде одобрен от Заместник председателя на Комисията за финансов надзор в съответствие със законовите изисквания за лицензите за извършване на дейност като регулиран пазар.

Другите промени, гласувани от ОСА на дружеството, относно състава на Съвета на директорите включват освобождаването на Пламен Георгиев от поста му като член на СД.

Така, исканията на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) за освобождаване на всички членове на Съвета на директорите на борсата и избирането на тяхно място на Тодор Брешков, изпълнителен директор на Първа финансова брокерска къща и на Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на Карол, остават неудовлетворени.

Част от печалбата на БФБ-София или 525 хил. лв. ще бъдат отнесени за попълване на фонд “Резервен”. Останалата част от нея в размер на 4,73 млн. лв. се разпределя, както следва - 50%, или 2,36 млн. лв., ще бъдат разпределяни като дивидент между акционерите, докато от останалите 50% ще се изплатят тантиеми (допълнителни възнаграждения за членовете на ръководството на БФБ) в размер на 78 хил. лв., а остатъкът в размер на 2,28 млн. лв. също ще остане във фонд “Резервен”.

Сред исканията на БАЛИП бяха акционерите да не одобрят предложените тантиеми за директорите на борсата, тъй като средствата са нужни за развитието на пазара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 22.08.22 г.
fallback