fallback

Може да не се справим с покриването на еконормите по морето до 2015 г.

Нарушен екостатус по някои параметри се наблюдава в акваторията на село Крапец и нос Калиакра. В най-добро състояние са водите в акваторията на Маслен нос, Резово и Велека

13:26 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Прогнозата ми е, че страната ни няма да успее до 2015 г. да изпълни изискванията на Рамковата директива за добър екологичен статус на водите. Това коментира днес зам.-директорът на Института по океанология във Варна ст.н.с. II степен д-р Снежана Момчева, цитирана от БТА.

Тя припомни, че според директивата задължение на България е да осигури чисти повърхностни и подземни води. По думите й ако тези изисквания не бъдат изпълнени в срок, страната ни ще търпи финансови санкции. Институтът трябва да извършва мониторинг на морските води с обхват 1 морска миля от бреговата ивица, поясни специалистката. Учените от звеното трябва да изследват биологичните параметри на морската вода.

Надяваме се в края на тази или началото на следващата година държавата да осигури средствата, за да стартира мониторингът на морските води, посочи Момчева. По думите й разчетите за тази дейност, които са правени преди няколко години, са за 200 хил. лв., но според нея сумата трябва да е поне два пъти повече.

Мониторингът ще обхваща 20 станции от крайбрежието.

Момчева съобщи, че според направени през миналата година пилотни проучвания с лош екостатус са Варненският и Бургаският залив. Нарушен екостатус по някои параметри се наблюдава в акваторията на село Крапец и нос Калиакра. В най-добро състояние са водите в акваторията на Маслен нос, Резово и Велека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
fallback