fallback

Преглед на печата за 28 юни

09:10 | 28.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавните предприятия доволни от висшистите, частниците – не в. Новинар

70 процента от работодателите в държавния сектор са доволни от кадрите си, които са с висше образование. Частниците обаче са удовлетворените от способностите и знанията едва на половината от хората, които работят при тях. Това съобщи вчера Лилия Вълчева, председател на синдикат “Висше образование” към КНСБ, по време на кръгла маса по проблемите на университетското образование. Според нея трябва да се повиши качеството на висшето образование като цяло.

Дават пари на катаджиите от глобите на нарушителите в. Новинар

Допълнително възнаграждение за полицаите, които работят на пътя, предвиждат измененията в Закона за движение по пътищата, които вчера бяха приети на първо четене от парламента. Единият от вариантите е тези допълнителни средства да дойдат от глобите за нарушителите, които ще постъпват в извънбюджетна сметка във вътрешното министерство. С тези пари ще се внедри и програма за видеонаблюдение. Според други нововъведения в закона документите за управление на МПС ще могат да бъдат подавани по електронен път. Целта е да се внедри автоматизираната информационна система „Електронни услуги и МВР”. От ДПС поискаха да бъде премахнато условието за наличие на основно образование за получаване на шофьорска книжка, но това предложение не беше прието от останалите. Според депутати от опозицията с искането си ДПС не прави услуга на необразования си и неграмотен електорат, а катастрофите по пътищата говорели за ниската ни култура като шофьори.

Транспортът във Варна затъва с билетче от 0,80 в. Стандарт

Общинската фирма „Градски транспорт“ във Варна работи изцяло на загуба и при сериозен недостиг на кадри, заяви управителят на дружеството инж. Пенчо Пенчев пред транспортната комисия на местния парламент. Според него, в момента реалната цена на билета за обществени превози във Варна, според цената на горивата, трябва да е 1,10 лева. Прогнозите на експертите са, че до края на годината себестойността на услугата ще достигне 1,30 лева. В тази ситуация „Градски транспорт“ трупа дългове към доставчици на горива и на части, които вече са 2 100 000 лева, поясни Пенчев. Липсата на кадри обаче бил по-сериозният проблем на фирмата, а не задълженията. За нормалната си работа превозвачът има нужда от 340 шофьори, но в момента на работа са само 295.

Изчезна свидетел №1 срещу Маргините в. Стандарт

Вдън земя изчезна ключовият свидетел срещу Маргините и още пет души, научи "Стандарт". Никой не знае дали Велин Добрев - Вили Моториста, е още жив. Той е подсъдим и за убийството на Валентин Алексиев-Лисицата, заедно с Валтер Папазки и Георги Георгиев. Там обвиняеми са още Емилиан Цонев и Стефан Рангелов, който пък е съпроцесник на Маргините за подготовката на три убийства. Моториста не се е явил на делото за Лисицата на 4 юни, което бе отложено за 6-и път. Липсата на Добрев тревожи сериозно и адвокатите по делото "Маргини", тъй като предстоят очни ставки с негово участие, обясниха юристи. Предполага се, че той е отвлечен или е изведен от страната. Факт е, че веднага след като чу присъдата си за убийството на Лисицата, Моториста изчезна. Преди година съдът реши, че Добрев ще лежи 10 г., колкото Валтер Папазки и брат му Георги. Делото срещу Маргините се крепи главно върху показанията на Велин Добрев. Красимир и Николай Маринови са подсъдими за подготовка на убийствата на о.з. ген. Любен Гоцев и покойните вече Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов.

Плащаме тока на вноски - фактури над 100 лева ще могат да се разсрочват в. Стандарт

Сметките за ток вече могат да се плащат разсрочено. Фактурата за един месец ще се издължава на три или шест вноски в зависимост от изразходения ток. От вчера и трите електрически компании, които обслужват страната, предлагат тази възможност. CEZ, която обслужва Западна България, позволява разсрочено плащане за клиентите, които имат сметки над 200 лв. Абонатите обаче трябва да подадат молба в центровете за обслужване, че искат да плащат на вноски. Ако тя бъде одобрена, се изготвя индивидуален план за плащане. Абонатите със сметка от 200 лв. могат да я разсрочат най-много за 3 месеца. Ако са изхарчили ток за 1000 лв. пък, могат да разсрочат плащането на шест вноски, обясниха от телефона за обслужване на клиенти на компанията. Е.ОN, които обслужват Североизточна България, позволяват да се разсрочват сметки над 100 лв. Планът за плащане се изготвя индивидуално за всеки абонат, който е подал молба в центровете за обслужване на клиенти. От опцията да плащат на вноски не могат да се възползват хора, чийто ток е спрян заради неизплатени сметки.

Излетият мазут в морето край Варна е бил 267 кг в. Дневник

В нощта на нефтения разлив в морето край Варна от бункеровчика "Агамемнон" е източен 811, 543 тона мазут, а постъпилото количество в танковете на кораб "Адалберт Антонов" е 811, 276 тона, съобщиха от пресслужбата на Параходство "Български морски флот". Националният морски превозвач днес е получил официални документи от "Булкарго", независимите наблюдатели на бункероването на кораб "Адалберт Антонов".

Представителят на "Булкарго" през цялото време е следил бункероването. В официалния документ, подписан от четири страни – бункеровчик, клиент, независим наблюдател и митница, установява разминааането на подадените и постъпили количества. Липсващите 267 килограма са изтекли в морето и по палубата на "Аделберт Антонов".

Върху това количество Параходство "БМФ" ще плати мита и акцизи, тъй като то не е предмет на износ. Всички останали обявени стойности, би трябвало да се считат като недобросъвестно изкривяване на точните данни, съобщават още от БМФ. От там добавят, че присъствието на независим представител на трета страна е неотменна практика при бункероването на кораби на параходството.

Около 10 млн. лв. ще бъдат осигурени за компенсиране на таксите за преглед при лекар в. Дневник

Средствата, които трябва да компенсират джипитата и зъболекарите за намалената на 1 лв. потребителската такса за пенсионери, ще бъдат осигурени в хода на изпълнението на бюджета. Това заяви по време на парламентарния контрол днес министърът на финансите Пламен Орешарски в отговор на въпрос, зададен от депутата Ваньо Шарков. По предварителни данни ще бъдат необходими 10 млн. лв., допълни той.

В наредбата, която уточнява механизма на компенсация, пише, че средствата се предоставят на НЗОК чрез бюджета на здравното министерство и се отчитат като трансфер. В касата и министерството обаче такива пари не са предвидени. Освен това подготвената от финансовото и здравното министерство наредба предвижда лекарите да се отчитат на 3 месеца, което означава, че допълнителни средства ще могат да получат най-рано през октомври, пресметна Шарков.

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров коментира, че това решение не ги устройва. Не е редно човек да получава с три месеца закъснение възнагражденията си за извършена работа, каза той. По думите му при това положение семейните лекари трябва да поискат върху парите да им се начислява лихва. Киров припомни, че от гилдията са предупредили, че ако не се вземат сериозни мерки за подобряване на финансовото състояние на лекарите, през есента ще протестират.

НАП работи по електронен архив, който ще е достъпен в Интернет в. Дневник

В електронния архив ще се пазят всички данъчни и осигурителни документи, подадени в НАП от граждани и фирми. Той ще съдържа и удостоверенията и другите документи, издавани от агенцията, като достъпът до информацията ще се извършва чрез Интернет страницата на НАП с персонален код напълно безплатно.

Това съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина на съвместен семинар с представители на НАП, Върховния административен съд и административните съдилища в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново започнал в Боровец днес.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:28 | 05.09.22 г.
fallback