fallback

Големи европейски банки с интерес за членство на БФБ

Дойче Бьорзе предлага специален пакет за българските посредници, които желаят да станат членове на борсата във Франкфурт

15:21 | 27.06.08 г.

Има запитвания от големи европейски банки за това какви са условията да станат членове на БФБ-София. Това стана ясно на организираната днес среща между изпълнителните директори и управителите на български инвестиционни посредници и банки и представители на Дойче Бьорзе.

Българските членове на борсата ще могат да кандидатстват за членство на борсата във Франкфурт, като Дойче Бьорзе предлага специален пакет, който е сравнително евтин и изгоден за българските посредници. Това каза Виктор Папазов, председател на Съвета на директорите на БФБ-София.

На въпрос кога ще бъдат въведени деривативни инструменти, Папазов отговори, че въпросът опира до създаване на клиринг и сетълмент, както и на подходящи регулации. Сериозни изменения трябва да настъпят в Централен депозитар, допълни още той.

По думите на Райнер Рийс, управляващ директор на Дойче Бьорзе и член на борда на директорите, предимство от въвеждането на Xetra е дистрибуцията на информация на международно ниво, което може да привлече чужди инвестиционни банки за членство на БФБ, както и български посредници на чуждите борси, които са въвели Xetra.

По отношение на новите кодове, които бяха въведени на БФБ, Рийс коментира: “Разбирам, че е трудно, но обещахме, че ще намерим решение, което да улеснява пазарните участници”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 26.08.22 г.
fallback