fallback

Калфин: Самоволното спиране на тока от страна на ЕРП-тата е незаконно

По желание гражданите биха могли да заявят нулева прогнозна консумация на ток, така че да плащат сметките си наведнъж за три месеца, ако това им е финансово изгодно

13:08 | 27.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Електроразпределителните дружества (ЕРП) в страната са длъжни да осигуряват непрекъснато електроснабдяване, а самоволното спиране на тока от тяхна страна е незаконно. Това заяви днес от парламентарната трибуна вицепремиерът Ивайло Калфин в отговор на депутатски въпрос относно изказванията от страна на ръководители на ЕРП-тата, че поради намалените им от страна на ДКЕВР инвестиции е възможно да има спирания на електроподаването в страната.

Калфин потвърди думите на председателя на ДКЕВР Константин Шушулов във връзка с тримесечното отчитане на електромерите на битовите абонати, че по желание гражданите биха могли да заявят нулева прогнозна консумация на ток, така че да плащат сметките си наведнъж за три месеца, ако това им е финансово изгодно.

При предварителните разяснения относно тримесечното отчитане от ЧЕЗ не съобщиха за такава възможност, а еврокомисарят Меглена Кунева пък направо заяви, че този метод на отчитане не е добър за гражданите.

Калфин допълни, че въпреки увеличението на тока от 1-ви юли по абсолютна стойност той остава най-евтиният в Европа.

Във връзка с друг депутатски въпрос, свързан с водоснабдяването на София, Калфин посочи, че Софийска вода е поела ангажимента за периода 2009-2012 г. да направи инвестиции във водопреносната мрежа в размер на 250 млн. лв. Тези средства обаче ще бъдат включени постепенно и в цените на водата.

„Не е допустимо да се спира водата на цял жилищен блок при неплащането на дължимите суми от страна на един или няколко абонати“, каза още Калфин.

Той потвърди, че загубите на вода в София са повече от допустимите – над 60%, въпреки че би трябвало да бъдат под 40%. За това обаче също били необходими инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 06.09.22 г.
fallback