fallback

Пшеницата е поевтиняла с 27% от началото на годината, брашното – с 16%

През последните около два месеца на стоковата борса се забелязва сравнително активна търговия с дървесина

17:48 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на годината хлебната пшеница у нас е поевтиняла с около 27%, а брашното – с около 16%, сочат данните на Софийската стокова борса (ССБ). Към края на юни цената на хлебното зърно у нас вече е под 250 долара/т, докато в началото на годината беше малко над 370 долара/т. Бялото брашното пък, от над 700 лв./т през януари, сега е около 600 лв./т.

В случая трябва да се има предвид, че поради сравнително ниската реколта от зърно през миналата година, неговите цени доста скочиха в сравнение с 2006 г. Поради очакванията обаче за много добра реколта от пшеница тази година както в България, така и в Европа, през последните два месеца цените й вървят надолу.

Фуражният ечемик, чиято жътва е към края си, стартира тази година от цена 222 долара/т, докато миналата година по това време тя е била 192 долара/т, съобщиха още от ССБ.

Учудващо висока е стартовата цена на офертите „продава” за рапицата (която ще започне да се жъне след 2-3 седмици) – 554 долара/т при 357 долара/т през миналото лято, още повече, че засетите площи са с около 30% повече от предходната година. У нас рапицата се използва главно като енергийна култура, тъй като рапичното масло се консумира малко.

През последните около два месеца на ССБ се забелязва сравнително активна търговия с дървесина за разлика от преди и се очаква тази тенденция да продължи. Дървесината се предлага главно от държавните ловни стопанства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 13.09.22 г.
fallback