fallback

ОСА на Оптела реши за увеличаването на капитала на 9,135 млн. лв.

Общото събрание даде право на Съвета на директорите да увеличи капитала до 11 млн. лв.

14:07 | 26.06.08 г.

Общото събрание на акционерите на Оптела– Оптични технологии гласува днес решение за увеличаване на капитала със средства на дружеството от 315 хил. лева на 9,135 млн. лв., разпределен в 9,135 млн. обикновени, безименни, безналични акции, всяка с номинал 1 лев. 

Увеличението ще стане чрез превръщането на част от печалбата на дружеството за 2007 г. в размер на над 8,8 млн. лв. в капитал със записването на 8,82 млн. обикновени поименни безналични акции, като срещу една акция от старата емисия ще се записват 28 броя от новата емисия. Всяка една от тях е с право на глас, право на дивидент и ликвидационен дял на номинална стойност 1 лев. За попълването на фонд Резервен бяха гласувани близо 310 хил. лева.

Общото събрание даде право на Съвета на директорите да увеличи капитала до 11 млн. лв. с парични вноски чрез публично предлагане на акции, като за тази цел се изготви и внесе проспект в Комисията за финансов надзор.

Акционерите решиха и за промяна на наименованието на дружеството на Оптела – лазерни технологии с аргумента, че то отговаря по-точно на специализацията и развитието на машиностроителното направление на Корпорацията за технологии и иновации Съединение, която държи 66% от Оптела.

Оптела ще премине от остарелите технологични комплекси за лазерно рязане Хебър към производството на съвременните модели Мастер кът, с което се предвижда обемът на производството да нарасне три пъти. Направеното маркетингово проучване показва за следващите пет-десет години значително разширяване пазара на машини за лазерно рязане, както и увеличаване обема на услугите, извършвани от тях.

Инвестиционната програма за тази година предвижда ново оборудване за два основни цеха – механичния и инструменталния, инсталиране на съвременно газово-лъчево отопление и други инфраструктурни проекти на стойност 2,5 млн. лв. Средствата ще бъдат осигурени както от собствени източници, така и от проекти по линията на европейските структурни фондове за технологично развитие.

Постигната е предварителна договореност за закупуване на 25 на сто от акциите на Оптела от партньорски фирми в Русия, стана ясно още на събранието. Предвижда се преговорите да бъдат финализирани в края на годината.

Днес бяха изтъргувани 230 акции на Оптела, като цената им остана без промяна спрямо предходната сесия на ниво от 14 лв. за брой.

Свързани компании:

Оптела- лазерни технологии АД(PTP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
fallback