fallback

Остарели нормативи обезсмислят инвестиции във възобновяема енергия

Новоизградена фотоволтаична система в Съединение не може да влезе в експлоатация заради остарели и противоречащи на европейското законодателство закони

18:01 | 24.06.08 г.

Напълно готова соларна централа за производство на електричество в Съединение, област Пловдив, не може да влезе в действие поради бюрократични пречки, заяви Дитмар Фойтсбергер, управител на Щека България.

Новоизградената фотоволтаична система е монтирана върху покрива на предприятието за производство на електроника и конфекциониране на кабели в Съединение. Мощността на соларната електроцентрала е 10 kW. Фирмата я изгражда не само за добив на екологично чиста електроенергия, но и за демонстрация на дейността си в това направление, тъй като в инсталацията са вградени продукти, които Щека произвежда.

Към настоящия момент обаче централата не може да влезе в експлоатация заради остарелите и противоречащи на европейското законодателство закони, които уреждат производството на екологично чиста енергия в България, заяви Петър Атанасов, ръководител на отдел маркетинг и продажби в Щека България. Според Закона за възобновяеми източници на енергия производителят първо трябва да задоволи собствените си потребности от ток и само ако има излишък по преференциални цени от 36 евроцента за киловат ще му се плати разликата.

Но и това не е сигурно, защото купувачът – в случая ЕВН България, няма никакъв интерес да купува скъпо, а да продава по-евтино електроенергията, пък била тя и от възобновяем източник. Така всички приказки за производство на екологично чиста енергия според Петър Атанасов си остават само на книга.

Опитите за сключване на договор за продажба на екологично чиста електроенергия са започнали в началото на март. Сега в Щека се надяват евентуално да започнат производство след месец.

Още по-големи са дебрите на Закона за устройство на територията, който регламентира изграждането на такива обекти. Изваждането на безбройните разрешителни и документи отнема от 6 месеца до 1 година, обясни Петър Атанасов. Монтажът на самата централа е отнел само една седмица.

Предвижда се до края на годината в Щека България да бъдат въведени в действие допълнителни мощности, които ще увеличат броя на работещите сега в предприятието 140 души с още 25.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 09.09.22 г.
fallback