fallback

Открит търг за Кремиковци предлагат синдикати

Според синдикалистите комбинатът може да се стабилизира и без процедура по несъстоятелност

15:49 | 24.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) да организира открит търг, в който тримата кандидати да придобиване на Кремиковци да наддават за предприятието, предложиха на пресконференция представители на КТ "Подкрепа" в дружеството, съобщи БТА.

Според синдикалистите комбинатът може да се стабилизира и без процедура по несъстоятелност.

Те предлагат държавата да сключи предварителни споразумения с кандидатите, в които да бъдат поети ангажименти както за вложения в екологията по години с фиксирани начини на плащанията - с банков акредитив или по сметка, така и за изпълнението на плана за жизнеспособност, който се контролира от ЕК.

Според "Подкрепа" от трите оферти с най-големи възможностите е Арселор Митал и компанията би могла да вземе комбината веднага. За да се иска несъстоятелност обаче, значи, че намеренията не са чисти, коментира председателят на националната федерация "Металургия" към КТ "Подкрепа" и на ФСО "Кремиковци" Людмил Павлов.

Той заяви, че комбинатът продължава да се източва. Синдикатът настоява държавата да поеме ангажимент виновниците за изчезването на около 1,5 млрд. лева от дружеството да бъдат наказани. Според синдикалистите отговорността е на мениджмънта на комбината, начело със собственика на Кремиковци, който според синдиката трябва да понесе отговорност за сегашното състояние на дружеството.

Освен от Арселор Митал, интерес към дружеството е заявен от фирмата, представляваща украинския инвеститор Константин Жеваго и от индийско-канадската компания "Есар стийл". По думите на Павлов от "Есар стийл" са посочили на среща със синдикални лидери миналата седмица, че техният план за комбината предвижда заводът да се превърне в европейско предприятие до 2013 г.

Компанията има опит в оздравяване на дружеството в Канада, което е създадено през 1901 г. Компанията има заводи в Северна Америка и в Азия и планира да започне работа и в Европа, това мотивира интереса им към българското металургично предприятие, поясни Павлов.

Амбицията на компанията е към края на 2009 г. да има общо производство на стомана от 25 млн. тона годишно, като сегашните обеми са 9 млн. тона. Годишно Кремиковци може да произвежда 3 млн. тона, а сегашното месечно производство е едва 30 000 - 40 000 тона, а през 1993 г. е било 160 000 тона.

Павлов съобщи, че представители на държавата са заявили пред "Есар стийл", че Кремиковци се продава заедно с футболния клуб ЦСКА, докато синдикатът иска двете дружества да бъдат предлагани отделно. Той съобщи, че над 20 млн. евро са преведени от Кремиковци към ЦСКА.

Работниците не са получили заплатите си за май, при условие, че ръководството е поело ангажимент парите да се платят на 17 юни, каза още Павлов. Дружеството не е изплатило на работниците си и средствата за храна за януари.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 10.09.22 г.
fallback