fallback

Българите сред най-разтревожените за инфлацията в ЕС

У нас преобладават и отрицателните настроения за развитието на страната, в същото време сме на едно от челните места по одобрение на ЕС

15:02 | 24.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Българите са сред най-песимистично настроените нации в ЕС по отношение на инфлацията в настоящия момент, като 51 на сто смятат, че това е основният проблем в момента, показва проучването на Евробарометър Пролет 2008. По данни на НСИ нивото на инфлацията у нас за месец май е 15 на сто, а от началото на следващия месец са предвидени повишения в цените на газа, електроенергията и парното.

Същият е делът на французите, които смятат, че растящите цени са най-големият проблем пред страната им. Още по-песимистично настроени в това отношение са Естония (54%), Австрия (54%), Литва (63 на сто) и Словения и Латвия с по 71 на сто.

Най-малко разтревожени от инфлацията са в Швеция – едва 9 на сто от анкетираните смятат, че това е главният проблем пред страната им. Средното ниво за ЕС е 37 на сто.

Безработицата е най-голямото опасение на португалците (49%), унгарците (41%) и гърците (40%), а средното ниво за ЕС е 24 на сто, което превръща безработицата във вторият най-значим проблем след инфлацията за европейските граждани.

Българите са по-скоро отрицателно настроени и по отношение на насоката, в която се развива страната. 28 на сто от запитаните смятат, че нещата се развиват в правилната посока, а 40 на сто са на обратното мнение. Песимистите преобладават и като цяло в ЕС, където са 45 на сто спрямо 32% за оптимистите.

Затова пък българите са на едно от челните места по отношение на позитивната нагласа към ЕС – за 60 на сто от съгражданите ни евросъюза има положителен имидж. Най-голям в това отношение е делът на положително настроените румънци (67%) и ирландци (65%). Най-много неутрални отговори са дадени в Латвия, Финландия и Унгария, а най-много отрицателни – в Австрия и Великобритания.

Като положителен факт отчитат членството на страната ни в ЕС 51 на сто от българите, малко под средното ниво за ЕС от 52%. В това отношение румънците са по-позитивно настроени от нас, като 64 на сто подкрепят членството на страната в Общността.

Проучването на Евробарометър е проведено сред над 30 хил. души в периода между 25 март и 4 май 2008 г. Анкетата се провежда два пъти годишно – през пролетта и през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 29.08.22 г.
fallback