fallback

Предлагат централизирано провеждане на процедурите за обществени поръчки

Според БСК възлагането, оценяването, контрола и мониторинга на изпълнението на всяка обществена поръчка е несвойствена дейност на централните и местни администрации.

14:46 | 24.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Предлагаме провеждането на процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП) да се изнесе извън субектите, които са възложители, и да се пренесе в централизирано звено към министър-председателя или заместник министър-председателя по еврофондовете. Това се казва в изпратеното днес становище на ръководството на Българската стопанска камара (БСК) до вицепремиера Меглена Плугчиева относно промените в ЗОП, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание.

Според БСК възлагането, оценяването, контрола и мониторингът на изпълнението на всяка обществена поръчка е несвойствена дейност на централните и местни администрации.

Ползите от подобна промяна на организацията по провеждането на процедурите по ЗОП от БСК виждат в няколко направления, като между основните е, че ще се концентрира достатъчно експертен ресурс и ще се гарантира квалифицирана услуга на едно място, с което ще се реши проблемът с липсата на квалификация и умения в „по-малките” възложители.

Освен това ще се пресекат преките контакти между възложители и изпълнители, което ще намали възможностите за корупция. А наблюдението на контролните органи ще се концентрира само върху едно звено, вместо върху хиляди субекти, имащи качеството на възложители по ЗОП.

В резултат на окрупняване на еднотипни поръчки ще могат да бъдат постигнати по-ниски цени от изпълнителите, смятат още от БСК. Подобна организация на провеждане на процедурите за обществени поръчки е практика в страни от ЕС, като Франция, Швеция, се казва още в становището на стопанската камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:24 | 07.09.22 г.
fallback