fallback

Преглед на печата за 24 юни

08:00 | 24.06.08 г.

България може и да връща пари на ЕС в. Дневник

Освен да загуби финансиране по предприсъединителните програми на ЕС - ФАР и ИСПА, България може да се окаже и в позицията да връща средства, отпуснати за някои от десетте проекта по ФАР със спряно финансиране, тъй като срокът за разплащане изтича в края на месеца. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и ръководител на агенция ФАР в регионалното министерство Савин Ковачев пред БНР.

Ковачев назова конкретно един от проектите - строителството на втората тръба на тунела на влизане в Дупница при километър 327 на път Е-79 (обход на Дупница). Строителството е започнало на 11 януари 2005 г., а обектът е трябвало да бъде завършен в края на март 2008 г., което означава 2 месеца закъснение. Стойността на около 170 м тунелно строителство е 7.6 млн. евро, оскъпяването е 1 млн. евро.

Задава се ново поскъпване на "Гражданска отговорност" в. Дневник

Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще продължи да се увеличава въпреки конкуренцията на пазара, и то с по-бързи темпове от досегашните, прогнозираха пред "Дневник" от големите компании в сектора.

Причината е, че тя все още е далеч от средноевропейското равнище, а в същото време се увеличават произшествията в държави от ЕС, особено в Гърция и Италия, където пътуват повече българи и компаниите изплащат обезщетения по техните тарифи.

Пращат на прокурор още далавери с военни имоти в. Стандарт

Още сделки с военни имоти са на път към прокуратурата. Преди дни от комисията по корупция в парламента обявиха, че пращат шест папки във ВКП, а в отделен списък са изредени 34 най-фрапиращи злоупотреби. Към тях ще се добавят сигнали за собственост на бившата ОСО (сега дружество "Воинтех") в Хасково и Стара Загора. Те постъпили от граждани по време на изнесената приемна на комисията в Хасково.

Ще предложим на заседанието на комисията в четвъртък тези две сделки да бъдат прибавени към приоритетния списък с 34 сделки с военни имоти, който е на специалното внимание на Върховната касационна прокуратура, каза шефът на комисията Бойко Великов.

„Безплатна” реклама жили бизнесмени в. Стандарт

Бизнесмени горят с 1000 евро годишно за безплатна реклама. За това предупредиха днес от седалището в Русе на най-голямата консултантска мрежа в Европа за подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network.

Фирмата е с адрес в Утрехт, Холандия. Тя изпраща формуляр с изгодна оферта за включване в каталога EU Company Directory. В текста на предложението най-отгоре е изписано, че услугата е напълно безплатна. С малки букви в края на формуляра за попълване обаче е изписано задължението на подписалия формуляра да заплаща в продължение на години по 995 евро годишно, като в случай не незаплащане следват съдебни процедури. Фирмата действа и на територията на България.

ЕС ще мисли наказателни мерки за България наесен в. Сега

Европейският съвет (висшият орган на ЕС) ще обсъди мерки по отношение на България на срещата си през септември или октомври. Това съобщи вчера в София френският посланик Етиен дьо Понсен, който представи приоритетите на своята страна като председател на Евросъюза през второто полугодие. Въз основа на доклада на Европейската комисия, който ще бъде огласен на 23 юли, Франция ще направи предложения до останалите партньори какви действия да бъдат предприети.

Европейският съвет е съставен от държавните и правителствени ръководители на 27-те страни от ЕС. Запитан от "Сега" толкова ли е сериозно положението на България, че се налага да бъде обсъждана като специална точка в дневния ред на Европейския съвет, посланик Дьо Понсен каза, че още не е запознат с предстоящия доклад на ЕК, който ще бъде основа за дебата.

София замразява строежите в "Младост" в. Сега

София е готова да прибегне до крайни мерки за ограничаване на строителството в столичния квартал "Младост". "Ще предложа строителна забрана в квартала, ако напрежението продължава и приемането на новия подробен устройствен план се бави умишлено", съобщи главният архитект на столицата Петър Диков по повод протестите на жителите в квартала.

"Младост" се разбунтува срещу плана заради многото реституирани имоти в рамките на междублокови и зелени пространства. Несъответствия със заданието откри и главният архитект. По тези причини Диков върна чертежите за преработка.

Върви наддаване за мястото на Ралица Агайн в. Сега

Продължават консултациите из коридорите на властта за това кой да седне в стола на Ралица Агайн, на Бисер Петков и на другите трима членове на финансовия надзор с изтекли мандати. Депутати от управляващите отказаха да съобщят пред "Сега" конкретни имена на наследниците на сегашното ръководство на Комисията за финансов надзор (КФН), защото договорките още не са приключили.

Друга фирма подхваща ремонта по “Цариградско” в. Новинар

Неравностите по “Цариградско шосе”, причинени от некачествения ремонт миналото лято, ще бъдат отстранени от друга фирма, обяви вчера кметът на София Бойко Борисов. За целта ще се обяви обществена поръчка и ще се лобира за финансиране от Европейския съюз. Фирмата, изпълнител на проекта – “Пътища и съоръжения” ЕАД, ще се наложи да ремонтира друг участък за своя сметка, каза още Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:32 | 12.09.22 г.
fallback