fallback

Преглед на печата за 20 юни

07:52 | 20.06.08 г.

Големите български и чужди адвокати си обявиха война в. Дневник

Представителствата на някои от най-мощните световни правни къщи вчера обявиха публично, че започват битка срещу български адвокатски кантори, която са готови да пренесат и в Брюксел. Поводът е заведеното дело на 13-те най-големи местни дружества срещу чуждите адвокати в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Необявената война между българските и световните правни кантори се води от няколко месеца.

В края на февруари българските кантори са сезирали Висшия адвокатски съвет (ВАС) и антимонополната комисия за това, че според тях чужди кантори нарушават законите за адвокатурата и за защита на конкуренцията. Българските адвокати са сигнализирали, че чуждите юристи не спазват изискването да се вписват в специалния регистър към адвокатския съвет. Другото нарушение според тях е, че въпреки забраната в закона чуждите кантори действат като търговски фирми, а не като специфични дружества и съдружия, които са единствената разрешена форма на съвместна дейност за адвокатите в България.

Американската "Хайтман" ще е вероятният купувач на "Сити център София" в. Дневник

Американската компания за инвестиции и управление на недвижими имоти "Хайтман" (Heitman) ще е вероятният нов собственик на търговско-развлекателния център от типа мол "Сити център София", съобщи източник на "Дневник". Това е компанията, с която се водят финалните преговори за продажбата.

От двете страни по продажбата засега се въздържат да дават информация. Консултант по сделката е международната специализирана компания "Кушман и Уейкфийлд". От партньорите им в България обясниха, че нямат информация по сделката, защото тя се ръководела директно от офиса на "Кушман и Уейкфийлд" в Лондон.

Личните лекари пак подготвят протест в. Новинар

Джипита от цялата страна предупредиха вчера, че ще се вдигнат на протест, ако средствата в бюджета за първична извънболнична помощ не бъдат увеличени двойно. Според докторите парите трябва да бъдат повече заради решението на управляващите от следващата година пациентите да не плащат потребителска такса при посещението си в лекарските кабинети. Джипитата настояват да бъде увеличен и броят на направленията, с които препращат болните за консултации със специалисти. В момента бюджетът за първичната извънболнична помощ е 125 млн. лв. Според лекарите обаче той трябва да стане около 250 млн. лв.

СКАТ купи общинска земя за телевизия в Бургас в. Сега

Съветниците от "Атака" и ГЕРБ в Бургас одобриха продажбата на общински терен от 555 кв.м, върху който тв СКАТ възнамерява да строи нова сграда. Общината поиска 850 815 лв. за имота. Десетина съветници обаче скочиха срещу сделката, настоявайки, че земята струва много повече. Най-активен противник бе Георги Иванов - местен бизнесмен и председател на Движение за свобода и справедливост. Неотдавна "Атака" и ГЕРБ развалиха негова сделка с общинска собственост, където той бе обявил, че ще прави училище, а бе задвижил проект за апартаменти за продажба.

Приватизираните болници запазват дейността си безсрочно в. Сега

Приватизираните болници ще са длъжни да запазят дейността си безсрочно. Това предвиждат промените в закона за приватизация в частта за лечебните заведения, които депутатите обсъждат на второ четене. Според последните редакции на текстовете отпада 15-годишният срок, който задължаваше клиниките да не променят дейността си. Така задължението за собствениците става безсрочно. Те обаче ще могат да променят вида на лечебното заведение с разрешение на министъра на здравеопазването. 66 специализирани и многопрофилни болници остават в забранителния списък и няма да бъдат продавани. Това са големите държавни и областни клиники.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 30.08.22 г.
fallback