fallback

Продажба или под наем – синдикатите в Кремиковци не са единодушни

Според информация на КНСБ дълговете на комбината са 1,5-1,8 млрд. лв., а земята, която притежава, струва над 1 млрд. евро

12:50 | 19.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Според федерация Металурзи на КНСБ в Кремиковци най-добрият вариант за комбината е неговото даване под наем на фирма оператор. Това каза на пресконференция днес председателят на синдиката Васил Яначков.

По думите му даването под наем може да се извърши както чрез търг, при повече от един кандидат, така и чрез споразумение на държавата и държателите на облигации, които да назначат фирмата оператор на комбината.

Според Яначков това е най-бързият вариант за вдигане на крака на дружеството, тъй като евентуалното обявяване в несъстоятелност ще забави останалите процедури с поне два-три месеца, а дотогава трябва вече да се инвестира в екологичната програма на комбината.

Миналата седмица пък председателят на КТ Подкрепа в Кремиковци Людмил Павлов се обяви за незабавната продажба на компанията. Според него вариантът за отдаване под наем би забавил останалите процедури.

Председателят на КНСБ в комбината изрази мнение, че, въпреки че не го казват направо, и двамата сериозни кандидати за покупка - Митал и Жеваго - също предпочитали да вземат комбината под наем.

На въпрос на Investor.bg за разминаването в позициите на синдикатите Яначков каза само: „Когато някой иска нещо, той трябва да знае какво е то“.

Според информацията на КНСБ дълговете на Кремиковци са между 1,5 и 1,8 млрд. лв.

Що се отнася до стойността на активите на комбината той не даде цифра, но изрази мнение, че само земята струва над 1 млрд. евро.

Относно шансовете на двамата сериозни кандидат-купувачи към момента за закупуване или взимане под наем на комбината Яначков коментира, че „ако е вярно твърдението, че Жеваго притежава 30% от облигациите на Кремиковци, то той ще има предимство“.

Според Яначков към момента няма никакви данни, че някой иска да продава Кремиковци „на парче“. 

По думите му въпреки че Александър Томов от февруари не е изпълнителен директор на компанията, то той „продължава да се меси в работата на Кремиковци“.  

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 03.09.22 г.
fallback