fallback

Сами си спираме 88 млн. евро по проекти на пътния фонд

Няма ясни доказателства за ефективно и ефикасно управление на проектите по отношение на тръжните процедури и извършване на плащанията

14:02 | 18.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Националният ръководител, отговорен за финансовото управление на средствата от ЕС – зам.-министърът на финансите Димитър Ивановски, спря финансирането на 10 проекта по ФАР с бенефициент фонд „Републиканска пътна инфраструктура” (ФРПИ) и управлявани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщиха от правителствения пресцентър. Общата стойност на проектите е 88,4 млн. евро. 

Решението е в резултат на получения на 16 юни окончателен доклад от KPMG България за извършения одит във фонда. Вицепремиерът Меглена Плугчиева препоръча на министъра на финансите Пламен Орешарски да предприеме незабавни действия за предоставяне на документа на прокуратурата.

В доклада на KPMG се посочва, че въз основа на констатациите си одиторът е стигнал до извода, че не съществуват ясни доказателства за това как ФРПИ гарантира ефективното и ефикасно управление на проектите по отношение на отговорностите си в тръжните процедури и извършване на плащанията.

В частта за проверка за наличието на конфликт на интереси по програма ФАР към фонда одиторите описват ситуации, свързани с потенциални конфликти на интереси.

Проектите по ФАР, по които е преустановено финансирането, са по програмата за Трансгранично сътрудничесто с Гърция и Румъния, а един е с Турция. Те касаят ремонтирането на пътни отсечки в пограничните райони и са контрактувани в периода 2001-2005 г.

В писмо до заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев, който е ръководител на програма ФАР в МРРБ, Димитър Ивановски задължава министерството да намери механизми за финансиране на проектите, така че да не спира реалното им изпълнение и да се съблюдават всички правила за инженерно-технически контрол.

В края на февруари ЕК ни спря средства по други проекти по ФАР, ръководени от МРРБ. Тогава проверката от Министерството на финансите не откири съществени нарушения, но още няма разрешение от ЕК средствата да бъдат отблокирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 09.09.22 г.
fallback