fallback

Глоба до 2000 лв. за Кока Кола Търговище за замърсяване на река Врана

При профилактика на промишлена инсталация в производствения център на Кока Кола в Търговище се е получило изтичане на химикали

11:49 | 18.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен съставиха акт на „Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани” - Търговище за замърсяване на река Врана, съобщиха от инспекцията.

Предвидените от Закона за водите санкции са от 500 до 2000 лв.

В края на миналата седмица жители на с. Хан Крум, община Велики Преслав, са забелязали мъртва риба в района източно от селото. След подаването на сигнала, експертите на РИОСВ Шумен, Басейнова дирекция и Регионалната лаборатория в Шумен са извършили незабавна проверка за евентуалните източници.

Направен е пълен оглед на поречието от с. Хан Крум до град Търговище и са взети водни проби за установяване вида на замърсяването. При извършения контрол в промишлената зона на Търговище е установено, че водите на реката имат белезникав цвят.

Според проверките в производствения център на Кока Кола в Търговище при профилактика на промишлена инсталация се е получило изтичане на химикали, сред които е имало и натриева основа. Отпадъчните води са проникнали в реката чрез дренажен канал, който се е оттекъл в канализацията за дъждовни води, а оттам - в река Врана. Взетите проби се анализират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 05.09.22 г.
fallback