fallback

За успешните инвестиции, решенията за покупка и поуките от провала

Искате да сте милионер, да обиколите 70 държави и винаги да сте работили за себе си? Как спекулантите с по няколко милиона долара активи остават със задължения от 300 долара? Защо фалира една от любимите компании на унгарските спекуланти?

12:29 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Алекси Андонов. Снимка: Личен архив

Искате да сте милионер, да обиколите 70 държави и винаги да сте работили за себе си? Как спекулантите с по няколко милиона долара активи остават със задължения от 300 хил. долара? Защо фалира една от любимите компании на унгарските спекуланти? Как ще се развият цените на дружествата на БФБ-София оттук насетне?

Клуб Investor.bg ще ви даде отговор на всички тези въпроси и ще ви запознае с един от най-интересните инвеститори от български произход.

Мечтата на почти всеки е да е богат, да работи само за себе си и да обиколи света.

Алекси Андонов постига това за завидно кратко време. Още почти тинейджър печели наградата в телевизионна игра тип викторина, свързана с приватизацията. Моментът съвпада с борсовата приватизация в Унгария от 1992-1997 г. и, инвестирайки наградата, събира сериозна сума, която инвестира в акции.

През 1998-ма година Алекси създава първия регионален инвестиционен фонд Витоша с таргет, изцяло насочен към БФБ, и търпеливо изчаква бума на българския капиталов пазар.

В интервю за българска медия през 1999-та година Алекси Андонов казва: “Независимо от проблемите на прохождащия български фондов пазар аз съм оптимист за неговото бъдеще. През следващите 5-6 години очаквам пазарът да се качи между 500 и 3000% спрямо нивата от януари тази година”.

По-късно всички ние видяхме, че някои дружества поскъпнаха над 100 пъти, а пазарът като цяло 15 пъти за 7 години.

Уникалните истории, разказани от Алекси, които и вие ще научите, са много, като сред най-фрапантните са за това как унгарски инвеститори за няколко години изкарват милиони долари, а при руската криза от 1998 г. губят всичко и остават с по 200-300 хил. долара дългове.

Защо любимата компания на унгарските спекуланти е фалирала? Възможно ли е производител на екологични градски автобуси с огромен пазар (включително 14% от пазара на градски автобуси в САЩ) да фалира? И то в Унгария, страната, която и в момента е водещ производител на азиатските автомобили в Европа?

Алекси е не само опитен инвеститор, а и страстен пътешественик. Обиколил е над 70 държави. Пилотирал е самолет над пустините в Африка, спускал се е по буйните води на река Замбези, изкачвал е Андите в Чили и Перу, гмуркал се е в Големия Коралов Риф и се е докоснал до статуите на Великденския остров.

Алекси е човекът, който през октомври събра приятелите си в София и ги предупреди, че ни очаква тежка криза. Още през декември 2006 г. сочеше ипотечната криза в САЩ като кризата, която е възможно да събори пазарите. През есента на 2007 г. това започнаха да твърдят всички.

Ако желаете да се докоснете до инвестиционния опит на Алекси Андонов, инвеститор с над 14 години опит на капиталовите пазари, заповядайте на 19 юни от 18.30 в национален пресклуб София Прес на ул. Славянска № 29, ет. 7.

Последната среща на Клуб Investor.bg преди лятото ще открие Орлин Хаджиянков от „Железопътна инфраструктура – Холдингово дружество” АД, който ще отговаря на въпроси за предстоящото IPO на дружеството, очакванията за пазара и прогнози за развитието на сектора.

Заявка за участие в срещата, която се провежда със съдействието на ОББ, може да заявите на този адрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 08.09.22 г.
fallback