fallback

Шефът на компанията за строежа на Бургас-Александруполис подаде оставка

Сергей Виниченко е подал оставка по собствено желание

11:32 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Управителния съвет на Международната проектна компания (МПК) за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис Сергей Виниченко подаде оставка, съобщи РИА Новости.

Той е подал оставка по собствено желание и сега ще насочи усилията си към работата в компанията Стройтрансгаз, в която изпълнява длъжността вицепрезидент по развитието на бизнеса.

Международната проектна компания за построяване на петролопровода Бургас-Александруполис „Транс Балкански нефтопровод“ (Trans Balkan Pipeline B.V.) беше регистрирана на 6 февруари тази година в Амстердам. Надзорният съвет на компанията е от 13 души - седем от Русия и по трима от България и Гърция.

Дял от 24,5 на сто в проекта притежава българската проектна компания Бургас-Александруполис АД, създадена от Булгаргаз Холдинг и Техноекспортстрой. Руската страна е представена от Транснефт, Роснефт и Газпром нефт, които създадоха за целта консорциум, а гръцката страна участва с дял от 24,5 на сто, разпределени между Hellenic Petroleum и Thraki с дял от 23,5 на сто и правителството с дял от 1%.

Петролопроводът Бургас-Александруполис, с дължина 285 км, ще преминава през Гърция и България и ще позволи да бъде намален обемът на петрола, превозван с танкери през Босфора и Дарданелите. По предварителни оценки проектът ще струва 1,2 млрд. долара. Възможният обем на доставките е 35 млн. тона годишно с възможност за увеличение до 50 млн. тона. Очаква се строежът на петролопровода да започне тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 09.09.22 г.
fallback