fallback

Петролът ще поскъпва още, правителството да е готово с енергийна стратегия

Стратегията трябва да предвижда стимули за производството и използването на алтернативни горива, смята анализаторът Иван Кръстев

17:22 | 16.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството би трябвало да изработи енергийна стратегия, която да се основава на тенденцията, че цените на горивата в близките няколко години няма да намалеят, а е възможно и да се повишат. Това каза на семинар на Лукойл Нефтохим Бургас анализаторът Иван Кръстев.

По думите му стратегията, която трябва да се основава и на общата енергийна стратегия на ЕС, трябва да предвижда стимули за производството и използването на алтернативни горива. Кръстев цитира изчисления, според които въпреки че и алтернативните горива са скъпи, при цена на петрола над 70-80 долара за барел те стават изгодни.

Кръстев обоснова тезата си с разпространените напоследък две основни виждания за цените на петрола през следващите две години – за запазване и повишаване на цените и за понижаването им под 100 долара за барел.

Според първото виждане, което и той подкрепя, периодът на евтиния петрол е приключил, като причините за това са ограничаването на находищата, фактът, че част от големите находища се намират в политически нестабилни страни, а също и непрекъснато растящото търсене на горива от страна на Китай и Индия, което за последните 20 години се е увеличило с 40 на сто.

Според другото виждане сегашните високи цени на петрола са спекулативни и се поддържат от големите инвестиционни фондове, а фактически има достатъчно залежи на петрол и количествата преработена суровина са достатъчни. Според оптимистите има голяма вероятност до 2 години цените на петрола да спаднат под 100 долара, дори да стигнат 70 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 10.09.22 г.
fallback