fallback

Акция на седмицата – Кремиковци АД

Въпреки като цяло вялата търговия, през седмицата акциите на комбината "възбудиха" апетита на спекуланти и инвеститори

13:07 | 14.06.08 г.

Има едно сигурно нещо около сагата с Кремиковци – това, че нищо не е сигурно. През последните няколко месеца медийното пространство бе обсипано с всякакви новини относно състоянието и бъдещето на металургичния комбинат, които по-скоро приличат на спекулации, отколкото на надеждна база за вземане на информирано инвестиционно решение.

Разбира се, както финансовата логика предполага, тази несигурност се отрази в засилване на волатилността по позицията – радост в очите на всеки спекулант.

Всъщност резките движения при акциите на Кремиковци започнаха при първото споменаване за несъстоятелност на комбината, когато на 21 май министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че е поискана такава. „Оттук нататък решението е на съда“, каза Димитров, цитиран от БТА.

Същия ден книжата на дружеството загубиха над 8 на сто до 9,23 лева средна цена за акция, а на следващия ден те “слязоха” до 7,71 лева, което бе нов спад от близо 17%.

На 4 юни натискът от страна на предлагането срина книжата на дружеството до минимума за деня от 4,473 лева като същевременно изчезнаха офертите “купува”. Причината за това вероятно бе изказването на Фолкер Швих, който е вицепрезидент за Централна и Източна Европа в отдел "Проекти" в "Арселор Митал", че ако правителството, и най-вече съдът, следват указанията на компанията за процедурата по несъстоятелност, инвестициите на “Ареслор Митал” в Кремиковци ще бъдат гарантирани.

Следващите 3 тъговски сесии бяха инфарктни за дългосрочните инвеститори в акциите на Кремиковци, тъй като същите губеха по 30% спрямо предходния ден, закотвяйки се на дневния минимум. “Мечият” сентимент по позицията достигна своя връх на 9 юни, когато бе ударено дъното от 1,17 лева. А само преди близо 6 месеца акциите на металургичния комбинат се разменяха при нива от 23 лева за брой.

Обратът по позицията дойде този вторник, 10 юни, когато офертите “продава” изчезнаха, след като акциите на Кремиковци бяха изкупени до максимума за деня от 2,171 лева. Причината за промяната в нагласите от тотални разпродажби към покупки по позицията вероятно бе появата на интервю в пресата Фолкер Швих, който сподели плановете на индийската компания относно Кремиковци, както и на информация, че държавата може да изплати заема от 325 млн. евро към облигационерите на комбината. Според инвестиционен банкер, цитиран от в. Стандарт, е възможна и национализация на дружеството.

Така на фона на скучната търговия през настоящата седмица, породена от пасивността на инвеститорите преди въвеждането на XETRA, общо за изминалата седмица (от понеделник до сряда) пазарната капитализация на Кремиковци се възстанови със 100% (спрямо дъното от 9 юни), което бе причината книжата на компанията да бъдат обявени от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание “Акция на седмицата”.

Всичко това гарантира интересен старт на търговията с акциите на дружеството в понеделник, когато ще бъде въведана новата платформа за търговия, тъй като новият механизъм на търговия позволява и по-резки движения от досегашните ценови ограничения, които за Неофициален пазар на акции, бяха +-30% в рамките на един ден.

Финансови данни за първото тримесечие на тази година от Кремиковци няма, като за миналата година дружеството отчете намаление на загубата до 36 млн. лв. от 281 млн. лв. загуба за 2006 г. главно поради отчетени 418 млн. лв. “други” приходи от продажби.

На базата на изчисления от годишния счетоводен отчет на Кремиковци за 2007 г. акциите му се разменят при съотношение p/b от 0,06 и при съотношение p/s от 0,04.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:35 | 11.09.22 г.
fallback