fallback

Солвей соди с печалба от близо 56 млн. лв. за миналата година

Общото събрание е взело решение за разпределение на дивиденти в размер на 53,9 млн. лв.

17:11 | 13.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Нетната печалба на "Солвей соди" за миналата година е 55,8 млн. лв., каза изпълнителният директор на дружеството Иван Бочуков след проведеното днес Общо събрание на акционерите и одобрението на финансовия отчет за 2007 година, съобщи БТА. За 2006 г. са отчетени 52,2 млн. лв. печалба.

Общото събрание е взело решение за разпределение на дивиденти в размер на 53,9 млн. лв. или 8,50 лева на акция преди данъчно облагане.

Продажбите на калцинирана сода през миналата година са се увеличили с около 4 на сто благодарение на увеличението на продажните цени, компенсиращи по-високите оперативни разходи и повишените цени на енергията и суровините.

През 2008 година приоритет за "Солвей Соди" остава инвестиционната програма на стойност 100 млн. лв., насочена към увеличение на производството на калцинирана сода с 25 на сто от 1,2 на 1,5 млн. т годишно и за по-нататъшно модернизиране на инсталациите. Част от тази програма е изграждащата се в момента нова производствена линия за тежка сода.

Дружеството влага средства в ТЕЦ "Девен" за нов котел на стойност 140 млн. лв., чийто пуск се предвижда за края на тази година. Котелът ще поддържа производствения капацитет на топлоелектрическата централа и ще намали значително емисиите на газове и прах в съответствие с последните изисквания и норми на европейското законодателство.

През 2007 година 53 млн. лв. са вложени в изграждането на нова дестилационна колона и реконструкцията на две варови пещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:49 | 12.09.22 г.
fallback