fallback

Около 9% от потреблението на ток може да се покрива от биомаса до 2020 г.

През 2020 около 38 на сто от потребената биомаса ще се използва за производството на електрическа и топлинна енергия

11:58 | 12.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Оползотворяването на потенциала на биомасата - отпадъците от селското и горското стопанство, бита, малоценната дървесина, енергийните култури, може да покрие около 9 на сто от крайното енергийно потребление на България до 2020 г.

Това е записано в одобрената от правителството национална дългосрочна програма за насърчаване използването на биомаса за периода 2008-2020 г., съобщиха от кабинета.

През 2020 г. около 38 на сто от потребената биомаса, което се равнява на близо 837 хил. тона нефтен еквивалент, ще бъде използвана за производството на електрическа и топлинна енергия, като целта е да се стимулира използването на биомасата за производството на енергия като алтернатива на конвенционалните горива, се отбелязва в документа.

Досега у нас са осъществени два проекта за изграждането на топлофикационни системи на база на дървесна биомаса - отоплителната централа в Разлог, изгаряща специфичен дървесен отпадък, както и топлофикационната централа в Банско, която използва дървесни отпадъци.

Най-големият индустриален проект за оползотворяване на дървесна биомаса е инсталираният 11-мегаватов котел за изгаряне на дървесни кори в "Свилоцел" ЕАД край Свищов. Хартиената фабрика в Стамболийски е единственият обект за съвместно производство на електро- и топлоенергия от биомаса. Предстои инсталирането на котел за изгаряне на дървесни кори.

Почти три пъти е нараснало потреблението на биомаса у нас от 1997 г. до 2005 г. Това се дължи на факта, че биомасата се използва предимно от населението за отопление и през този период продажната цена на дървесните горива и индустриалните дървесни отпадъци е била по-ниска в сравнение с останалите енергоизточници.

През последните години нараства и потреблението на възстановени продукти. Това са отпадъците, получени от целулозно-хартиената, дървообработващата и хранително-вкусовата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:53 | 07.09.22 г.
fallback