fallback

Регистър на селскостопанските животни ще помага за разпределяне на субсидии

Следващата седмица ще започне изплащането на още 16,7 млн. лв. по регламента de minimis

18:07 | 11.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

До края на годината ще бъде създаден регистър на селскостопанските животни, за да може от 2009 г. фермерите да получават субсидии за брой отглеждани животни. Това е един от поетите ангажименти от страна на министъра на земеделието Валери Цветанов при срещата му днес с протестиращи млекопроизводители, съобщиха от министерството.

Относно исканията за допълнителни 60 млн. лв. за субсидия на качественото мляко министърът е заявил, че до момента са направени всички необходими постъпки за нотификация от ЕК. Следващата седмица пък ще започне изплащането на още 16,7 млн. лв. по регламента de minimis.

По отношение на искането на протестиращите млекопроизводители за възстановяване на акциза за ползваните от тях горива, двете страни са се договорили до края на септември да бъде изготвено предложение, което да се внесе за разглеждане в комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.

Министърът е заявил също, че във връзка с констатираните нарушения по схемата за единно плащане на площ (СЕПП), вече е сформирана арбитражна комисия, която ще разглежда жалбите.

По време на срещата е обсъдена и възможността за отпускане на ниско лихвен кредит за закупуване на комбиниран фураж.

Цветанов е съобщил още, че стратегията за развитие на сектор „Животновъдство” се разработва и до края на годината ще бъде готова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:22 | 07.09.22 г.
fallback