fallback

Цените за ползване на автогарите ще се определят по единна методика

Според фирми за автобусни превози собствениците на автогари са вдигнали много цените на услугите си, като при това не са ясни критериите при определянето им

17:35 | 11.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на транспорта изработи наредба, с която се определя методика за формиране на цените, които превозвачите, изпълняващи превози по автобусни линии в страната, заплащат за използване на автогарите. Документът ще влезе в сила след общественото му обсъждане и внасяне евентуално на нови предложения.

Методиката определя начина за формиране на цените за продажба на билети, престой на паркиран автобус в автогарата, тръгване от сектор - при всяко потегляне на автобус от автогара.

Цената на услугата „продажба на билети” зависи от стойността на издръжката на заетия с това персонал (заплати на касиери и др.), от категориата на автогарата, от общата стойност на продадените билети и от цената на билетите по всяко направление.

Цената за престой на автобус на паркинг в автогарата се определя на база продължителността на престоя (часове) и необходимата площ (кв. метри), като се отчита размерът на цените за отдаване под наем на открити площи от общински имоти и действащите цени за платен паркинг в същото населено място.

Цената за услугата "Тръгване от сектор" в автогара се определя на база отчетни данни за цяла изтекла година по определена формула, като се има предвид издръжката на автогарата за изтеклата година, вкл. преките и непреки разходи за периода, броят на тръгванията от сектор за изтеклата година и др.

Собствениците на автогари ще могат да определят цени в следните случаи: в тримесечен срок след влизане в сила на посочената методика; ежегодно, в срок до 30 април; при промяна на категорията на автогарата.

Наскоро фирми за автобусни превози се оплакаха, че собствениците на автогари са вдигнали много цените на услугите си, като при това не са ясни критериите при определяне на тези цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 02.09.22 г.
fallback