fallback

Жеваго пристига в София заедно с украинския министър на енергетиката

Очаква се днес Жеваго да разгледа комбината и да има среща с ръководството на дружеството и със синдикатите

14:28 | 11.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Украинският кандидат да придобие Кремиковци Константин Жеваго и украинският министър на енергетиката пристигат днес в София, съобщи председателят на синдикалната федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков, цитиран от БТА.

Очаква се днес Жеваго да разгледа комбината и да има среща с ръководството на дружеството и със синдикатите, а украинският министър да направи предложение по отношение на снабдяването на комбината с газ при извънредни условия, ако Жеваго придобие Кремиковци. Яначков съобщи, че се очаква украинският министър да има срещи с представители на правителството.

От пресцентъра на икономическото министерство са заявили, че във ведомството не е постъпвало от украинска страна официално писмо с искане за среща с министър Петър Димитров.

Вчера синдикатът е сключил прединвестиционно споразумение с другия кандидат за комбината – компанията Арселор Митал. Подобно споразумение има и с представители на Жеваго. В споразумението са поети ангажименти за запазване на работните места до 2 - 3 години, като след осъществяването на инвестиционна програма на компанията ще се прави оценка на заетостта в комбината.

В споразумението се предвижда да се разработи система за формиране на заплатите, която ще е базирана на производителността на труда, качеството и конкурентоспособността на произвежданата продукция, каза Яначков. Договорено е след влизане във владение на компанията незабавно да се актуализира програмата за минимализиране и управление на риска в дружеството, за което има обезпечен финансов ресурс.

Яначков съобщи, че притежателите на облигации имат идея, ако не се постигне съгласие с кандидатите за комбината, да се търси решение за дружеството без процедурата по несъстоятелност. Това означава да се инвестират в Кремиковци допълнителни 150 - 200 млн. евро и притежателите на облигации да предложат чуждестранна международно известна компания за оператор на комбината. Идеята е след оздравяването на дружеството да се реализира продажба на комбината и да се удовлетворят кредиторите, каза Яначков. Той добави, че днес се очаква да бъде подписано споразумение между собствениците на облигации и Арселор Митал.

Във връзка с предстоящото на 17 юни решение на съда по несъстоятелността на комбината Яначков прогнозира, че може да има отлагане на делото. Друг вариант е да се реши, че няма основание да се влезе в процедура несъстоятелност или да се обяви стартиране на процедура по несъстоятелност. Четвърти, най-вероятен според Яначков, вариант е Кремиковци веднага да бъде обявен в несъстоятелност.

В този случай единият вариант за развитието на казуса Кремиковци е да се възложи на единия от кандидат-купувачите на дружеството опериране с Кремиковци за определен период от време, както иска Арселор Митал. В този период ще се подготви търг, на който да се продадат активите на комбината и сателитните му дружества. С парите от продажбата ще се удовлетворят кредиторите. Другият вариант при незабавното обявяване в несъстоятелност е комбинатът веднага да се продаде без фирма-оператор, който за синдикатите е по-добрият вариант.

Причината е, че при него ще има незабавни действия - влизане на нов собственик в дружеството, който да почне да изпълнява плана за жизнеспособност и да инвестира в екология.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:06 | 08.09.22 г.
fallback