fallback

Продажбите във вътрешната търговия нарастват с 6,8% към април

По-високи темпове на растеж се наблюдават в търговията с автомобили и горива и в търговията на дребно

11:14 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите от продажби във вътрешната търговия за периода януари-април 2008 г. нарастват с 6,8% в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

По-високи темпове на растеж се наблюдават в търговията с автомобили и горива – 15,3%, и в търговията на дребно – 10,3%. Търговията на едро нараства с 4,4% и оказва определящо влияние за формиране на общия индекс, тъй като създава около 70% от приходите за търговския сектор.

Приходите от продажби само за месец април нарастват спрямо предходния месец с 3,9%, като повишението се определя основно от достигнатия ръст в търговията на дребно – 5,1%, и търговията на едро – 4,4%. Търговията с автомобили и горива остава близо до нивото на март и отчита минимален положителен темп 0,4%.

Спрямо април 2007 г. отчетеният ръст е от 7,7 на сто, показват предварителните данни на НСИ. Над средното за търговския сектор е увеличението в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 14,1%, резултат от взаимодействието между положителните темпове в търговията с автомобили и мотоциклети – 20,9%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – 4,5%. Двете дейности създават над 97% от обема на приходите и имат близки относителни тегла.

Висок ръст е отчетен и в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството - 10%, определен от увеличението в търговията с текстил, облекло и обувки ­ 24,2%, търговията с фармацевтични и медицински стоки ­ 13,5%, и търговията със стоки за домакинството и битова техника – 11,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:23 | 26.08.22 г.
fallback