fallback

Искат защитна изкупна цена за млякото от 40 евроцента

Фермерите искат още ДФ „Земеделие“ да предостави кредитна линия за купуване на фуражи от новата реколта при много облекчен режим за млекопроизводители 1-ва и 2-ра категория

16:35 | 09.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

За защитна изкупна цена на млякото 40 евроцента на литър настояват от Националната асоциация на млекопроизводителите в България (НАМБ). Искането си млекопроизводителите аргументираха с поскъпването на фуражите.

В момента изкупните цени на суровото мляко - първа категория, са намалели до 52 ст. за литър, каза председателят на асоциацията Адриан Цаконски, цитиран от БТА. Същите защитни цени трябва да има и за месото, настояват от НАМБ. При тези изкупни цени цените на продуктите в магазинната мрежа не трябва да се променят постоянно, както това е сега.

Произвежданата от нас стока е от първа необходимост, наравно с хляба, и в цял свят тя се субсидира, посочиха фермерите. Затова те настояват и у нас за млякото да се прилага същият механизъм за защита, както е при зърнопроизводството.

Млекопроизводителите искат също субсидиране до края на текущата година на произведеното от ферми 1-ва категория сурово краве мляко и изплащане на неиздължените суми по програмата на ЕК „Де минимис“.

Разплащателната агенция да изпълни задължението си и писмено да отговори на земеделските производители за изцяло или частично спрени средства по мярката за плащане на единица площ, т. нар. СЕПП, настояват още от бранша.

Фермерите искат още ДФ „Земеделие“ да предостави кредитна линия за купуване на фуражи от новата реколта при много облекчен режим за млекопроизводители 1-ва и 2-ра категория. Те настояват за създаване на група, включваща представители на МЗХ на ниво заместник-министър и представители на НАМБ. Групата трябва да се събира един път на две седмици и да обсъжда текущите проблеми в бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 30.08.22 г.
fallback