fallback

ВАС отмени цените в лекарствения списък на здравната каса

Жалбата беше подадена от фармацевтите, тъй като ръководството на здравната каса отказа да коригира несъответствие на цените в лекарствения списък с редица норми от действащото законодателство

13:36 | 09.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Върховният административен съд (ВАС) отмени цените в лекарствения списък на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), утвърден на 10 януари 2008 г., съобщиха от Българския фармацевтичен съюз.

Жалбата беше подадена от фармацевтите, тъй като ръководството на здравната каса отказа да коригира констатираното драстично несъответствие на цените в лекарствения списък с редица норми от действащото законодателство.

Утвърдените от НЗОК крайни цени за лекарствените продукти, заплащани от бюджета на касата, са базирани на надценки за аптеките между 0% и 15%. А приетата през декември 2007 г. наредба на Министерския съвет предвижда надценки от 18%, 20% и 22%, в зависимост от ценовата група на лекарствата.

Според решението на Върховния административен съд цените в лекарствения списък на НЗОК противоречат не само на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, но и на текстове от Закона за здравното осигуряване, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, НРД – 2006, Наредбата за условията и реда за договаряне на лекарствата, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели, стойността на които се заплаща напълно или частично от НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 06.09.22 г.
fallback