fallback

Преглед на печата за 9 юни

07:37 | 09.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Кредиторите си взимат "Кремиковци" в. Дневник

Металургичният комбинат "Кремиковци" скоро може да има нов собственик. Контролираната от Прамод Митал "Глобал стийл холдинг" не е изплатила облигациите си за 325 млн. евро, които са гарантирани с активи на българското предприятие, съобщиха източници на "Дневник". Информацията беше потвърдена и от чужди кредитори на комбината.

Срокът за погасяване на задължението е изтекъл на 4 юни и сега притежателите на дълговите книжа могат да си вземат заложените като обезпечение активи. Това са 71% от капитала на комбината, мажоритарният му собственик "Финметалс холдинг", акции на "Глобал стийл холдинг" (собственик на "Финметалс"), както и ключови активи на завода като доменното производство и линията за непрекъснато леене на стомана. Облигационер обясни, че юридическите формалности вече са уредени и остава само да решат кой точно залог да вземат. Това ще стане след консултации с кандидатите за "Кремиковци". Вариант е и чужди инвеститори да купят облигациите и после сами да вземат активите.

Най-после Гагаузов внася "Тракия" в МС в. Стандарт

Надявам се този четвъртък най-после да внесем предложението за автомагистрала Тракия в МС, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Той удари предизборно първа копка за ремонта на третокласния път от Казанлък до с. Средногорово в късния следобед днес. От фонд "Републиканска пътна инфраструктура" обявили че ще бъдат готови с тръжните документи за Тракия до края на месеца. До началото на септември, според Гагаузов, ще има фронт за работа и по трите лота от последния участък на аутобана от Стара Загора до Карнобат.

Дребни риби влязоха в черния списък за ЕС в. Сега

Почти неизвестни фирми влязоха в страховития черен списък, който България трябваше да предаде на Брюксел, научи "Сега" от високопоставен правителствен източник. Големи играчи като пътно-строителната фирма "Биндер", които възмутиха Еврокомисията (ЕК) и българското общество, че са се облагодетелствали нечестно от публични фондове, няма да бъдат записани в ранната предупредителна система на ЕС.

България е включила около 50 фирми в списъка на заподозрените във финансови злоупотреби у нас. Това са компании, засечени в нередности единствено по програма ФАР. Висши български чиновници изразиха опасения, че списъкът едва ли ще удовлетвори Брюксел, който настояваше да разбере имената на крадливите фирми, без да се прави разлика между злоупотреби с европейски и български средства.

Финансираме “Белене” с пари от руския бюджет в. Новинар

Русия е потвърдила готовността си да финансира от бюджета си изграждането на АЕЦ “Белене”. Това съобщи вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по телефона от Санкт Петербург, цитиран от някои агенции. Министърът припомни, че желание за това е обявил още експрезидентът на Русия Владимир Путин при посещението му у нас през януари. Категорично няма да има проблеми за финансирането на бъдещата АЕЦ “Белене” и с отработеното ядрено гориво от централата, което ще се приема от Русия, заяви Димитров. Министърът коментира, че независимо от проблемите, които се опитват да правят някои екологични организации, “категорично няма да има проблеми с финансирането” на бъдещата АЕЦ

Нов закон ще вдигне данъка за автомобилите в. Сега

Нов закон за енергийната ефективност може да увеличи драстично годишния данък върху леките коли, който плащаме на общините. Промяната засяга мощните коли и всички автомобили, по-стари от 5 години. За тях данъкът ще скочи в пъти. Проектозаконът ще бъде обсъждан днес в Министерството на икономиката и енергетиката. В момента общините определят данъка върху леките автомобили в границите, заложени в Закона за местните данъци и такси. Новият проект въвежда още един клас автомобили - над 130 киловата. За тях годишният данък трябва да е от 5 до 7 лв. на киловат. В тази категория попадат не само джипове, но и много от леките коли с обем на двигателя над 2000 кубика.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:44 | 08.09.22 г.
fallback