fallback

Пилавиос: Несериозно е фонд да инвестира в компания с малък free float

За да може дадена компания да привлече чужд капитал, е необходимо тя да има добре развит отдел за връзки с инвеститорите

14:41 | 06.06.08 г.

"Не мисля, че има сериозен институционален инвеститор, който ще купи акции от компания, чийто free float е изключително малък, например 10%", заяви Алексис Пилавиос, председател на Комисията по капиталовия пазар на Гърция, по време на кръгла маса в София с представители на надзорните институции от небанковия финансов сектор от Югоизточна Европа.

Едно от основните неща, които чуждите инвеститори искат да видят, е компанията, в която инвестират, да отчита солиден растеж, каза още Пилавиос. "Гръцките компании излязоха навън и това се хареса на чуждите инвеститори", допълни още той.

За да може дадена компания да привлече чужд капитал, е необходимо тя да има добре развит отдел за връзки с инвеститорите. Като пример Пилавиос даде най-големите 20 гръцки компании, които всяка година правят по няколко road-show в целия свят.

По думите на Пилавиос по време на кризата на финансовите пазари, капиталовите потоци са се насочили от фондовете, които инвестират в акции, към тези, които влагат в инструменти на паричния пазар. В резултат активността им на фондовата борса е намаляла, тъй като им липсва достатъчно ликвидност да търгуват.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 12.09.22 г.
fallback