fallback

БДЖ вдига цените на билетите средно с 9%

Билетът от София до Бургас и Русе от 1 юли вече ще струва 17,2 лв., а до Варна – 21,9 лв.

13:57 | 06.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Средното увеличение на цените на пътническите превози, което ще влезе в сила от 1 юли, е 9,2%, съобщиха от БДЖ. 

Решението е взето от съвета на директорите на “Български държавни железници” ЕАД, който е приел промени в тарифата за превоз на пътници и тарифата за превоз на товари.

Промените в цените на железопътните услуги от компанията обясняват с увеличените си разходи – около 14 млн. лв. до края на годината, свързани с повишението в цените на горивата и електроенергията.

Така например от 1 юли цената на еднопосочен билет за бърз влак от София до Бургас и Русе става 17,2 лв., до Видин – 12,6 лв., до Враца и Кюстендил – 6,2 лв., а до Варна (през Г. Оряховица) – 21,9 лв.

Цените на билетите за пътуване в рамките на вътрешноградските зони се повишават с 10 ст. Така цената на единичен билет редовна тарифа за вътрешноградската зона на София става 80 ст., а за вътрешноградските зони на другите големи градове в страната цената на единичния билет ще бъде 70 ст.

Санкцията за пътник, който безпричинно спре влак с внезапна спирачка, се увеличава от 10 лв. на 100 лв.

БДЖ запазва същите цените на петдневните абонаментни карти, както и цените на железопътните карти, които дават право на различни видове намаления. Запазват се и цените за спални, кушет и седящи места, както и тарифата за превоз на багажни и колетни пратки.

Железопътният превозвач запазва и всички видове търговски оферти, които дават право на отстъпка при многократни пътувания, двупосочни пътувания, пътувания в малки или големи групи и др.

БДЖ вдига и превозните цени за превоз на товари с 8%, като изменението ще влезе в сила от 10 юли. Изменението на тарифата за товарните превози е съобразено с условията на пазара и стратегията на дружеството за запазване на настоящите клиенти и привличане на нови товари за превоз с железопътен транспорт, обясняват от фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
fallback