fallback

Добивът на рози в Карловско по-малък от предишни години заради времето

Произведеното розово масло в Карловско тази година се очаква да бъде около 1 тон, колкото бе и миналата

09:39 | 06.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Средният добив от декар рози в Карловско е 500 кг/дка, което е по-малко в сравнение с предишни години. Цифрите не са окончателни, точните добиви ще станат ясни след приключването на розобера до края на седмицата, съобщиха производители.

Според тях причината за намаленото количество розов цвят е във високите температури и ниската влажност, които се случиха точно в разгара на кампанията преди седмица. Така многобройните пъпки изцъфтяха за няколко дни, а цветът бе лек и сух. Маслодайната роза „обича” по-хладно време, дъжд или поне обилна роса рано сутрин, за да може растението да синтезира розово масло и то да се запази във венчелистчетата, а не да се изпари. Тогава съдържанието на розово масло в цветовете е най-високо и съответно рандеманът от реколтата – най-добър.

Специалисти прогнозират, че произведеното розово масло в Карловско тази година ще бъде около 1 тон, колкото бе и миналата, а ще се повиши количеството на розов конкрет.

Между 1,50 и 1,90 лв./кг се движат изкупните цени на цвета тази година. Около 15 май розоберът започна на средни цени от 1,70 лв/кг, вдигнаха се до 1,90 лв./кг, но към края паднаха дори до 1,35 лв./кг, съобщи производителят Георги Андонов.

Незапомнено висока цена за труда си получаваха тази година берачите - около 70 – 75 стотинки за всеки прибран килограм рози. Надницата е 2 пъти по-висока в сравнение с плащането преди 2 години, когато хората получаваха около 35 ст./кг. Причината е, че все по-малко хора се съгласяват да работят на полето от 4,30 ч. сутрин до 14 ч. на обяд, когато се прибира розовият цвят, всеки ден, независимо от прогнозата. Кампанията продължава между 3 седмици до 1 месец в зависимост от времето.

Около 5500 дка розови градини се отглеждат в Карловско, съобщиха от общината. Забелязва се трайна тенденция за увеличение на площите, засети в маслодайна роза. По-голямата част от масивите са частни градини до 10 дка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
fallback