fallback

Преглед на печата за 6 юни

08:15 | 06.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Собственици на ЕРП-та: Най-голям процент от новите цени на тока отиват в НЕК

в. Дневник

Най-голям процент от поскъпването на тока от началото на юли ще отива в Националната електрическа компания (НЕК) и централите и само около 1% в електроразпределителните дружествата. Това ще стане, ако предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за новите тарифи бъде прието, сочат разчетите на двама от мажоритарните собственици на дружествата, пожелали анонимност. През следващата седмица регулаторната комисия ще направи обществено обсъждане на предложение, а окончателно решение ще вземе на 26 юни.

Харченето на излишъка тази година започва отрано

в. Сега

За пръв път, откакто държавата умишлено поддържа висок бюджетен излишък, той няма да се похарчи наведнъж през декември. "В момента се подготвя бюджетна корекция във връзка с преизпълнението на приходите. Такава ще има преди лятната ваканция на НС, а също и през есента", обясниха пред "Сега" депутати от управляващата коалиция. Целта е да не се повтаря практиката разпределението на милиардите да става набързо и непрозрачно в дните преди Нова година.

Надвисва мониторинг и за еврофондовете

в. Дневник

Европейската комисия /ЕК/ може да въведе още един механизъм за наблюдение на България като засили допълнително контрола върху управлението на еврофондовете. Затова настояват експерти към институцията, които работят върху юлския доклад за наблюдаваната от Брюксел сфера на правосъдието и борбата с корупцията и с организираната престъпност. Това научи "Дневник" от източници в Комисията, запознати с подготовката на доклада. Ако експертите успеят да убедят политиците, през юли София ще бъде "санкционирана" с още една мярка, каквато не е прилагана към друга държава-членка на ЕС. В четвъртък срещу страната започна поредна наказателна процедура. Този път тя е заради заради екомрежата "Натура 2000" .

Фермери измамници без евросубсидии

в. Новинар

Повече от 5000 стопани няма да получат евросубсидии, за да обработят земята си през тази година, съобщиха вчера от Държавен фонд ”Земеделие”. Причината е, че през 2007 г. те са се опитали да измамят служители на фонда, като декларират, че обработват повече площи от реалните, за да вземат по-голяма субсидия. Заради това от фонда отнемат правото на стопаните да кандидатстват за субсидии през тази година.

2000 учители остават без работа наесен

в. Сега

400 училища ще бъдат закрити от есента, а 3000 служители от сферата на средното образование ще бъдат съкратени, като от тях 2000 са учители. Това съобщиха лидерите на трите учителски синдиката вчера. Според профсъюзите поне 300 преподаватели ще се върнат в защитените или средищните училища. Като се разбере броят на закритите училища, може да се коментира и броят на съкратените учители, отвърнаха от МОН. Освободените преподаватели ще бъдат включени в програмата за преквалификация "Оптимист" и след това могат да бъдат насочени към социалната сфера като най-подходяща за тях, каза пък лидерът на СБУ Янка Такева.

Блокираха 2000 литра съмнително олио

в. Стандарт

Акцията отново е свързана с внос от Украйна

2 000 литра олио блокираха в складове за проверка здравните инспектори от Хасково. Акциите са извършени по нареждане на Министерството на здравеопазването след сигнала на ЕС, че слънчогледово масло с канцерогенно действие от Украйна, може да залее пазарите. Всички събрани документи за вноса на от партидите ще бъдат изпатени в Министерството на здравеопазването и ако се наложи след това ще бъдат извършени анализи на олиото.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 09.09.22 г.
fallback