fallback

Нова наказателна процедура - този път заради пазара за електричество

Българските власти са приканени да дадат обяснение за нередностите до 8 юли

17:53 | 05.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия започна днес наказателна процедура срещу България заради квотната система, свързана с производството на електричество и с доставки, ограничаващи достъпа до трансграничен капацитет за пренос, съобщи БТА.

В началото на тази година комисията е получила оплаквания, чийто характер не уточнява, за функционирането на пазара за електричество в България. След анализ на информацията комисията е преценила, че страната ни не изпълнява Директива 2003/54/EC и Регулация 1228/2003 на Европейския съюз, поради което е решила да започне наказателна процедура.

До България на 8 май е изпратено официално уведомително писмо, първа стъпка при една наказателна процедура. В него ЕК поставя въпроси, свързани с производството на електричество и с доставки, ограничаващи достъпа до трансграничен капацитет за пренос, пояснява Феран Тараделяс, говорител на еврокомисаря за енергетиката Андрис Пиебалгс.

Българските власти са приканени да дадат отговор по тези въпроси до 8 юли. В зависимост от предоставената информация ЕК може да продължи или да приключи наказателната процедура. „Надяваме се да получим отговор в срок. Ако стане така, България няма от какво да се притеснява, наказателната процедура ще бъде прекратена“, добавя говорителят.

Продължаване на наказателна процедура означава да се изпрати второ писмо, известно като "Обосновано мнение". Срокът за отговор на това писмо е също два месеца, колкото и при "уведомително писмо". Ако комисията не остане удовлетворена от отговора, тогава може да започне дело в Съда на Европейските общности в Люксембург.

Не стана ясно защо за новата наказателна процедура срещу България се съобщава едва сега, след като ЕК официално е стартирала процедурата още преди месец, пише БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 09.09.22 г.
fallback