fallback

Василев: Държавната администрация да се съкрати, за да се вдигнат заплатите

Според Василев намаляването на държавната, областна и общинска администрация е една от основните предпоставки за вдигане на заплатите на тези места

16:56 | 05.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

До момента малко министерства са направили необходимите съкращения на персонала – 12% до юли, както е записано в Закона за държавния бюджет за 2008 г., каза министърът на държавната администрация Николай Василев пред журналисти след днешното заседание на правителството.

По думите му тези, които са го направили, са МДААР - 17%, (като са започнали от края на м.г.), а в МИЕ, МТСП и Министерството на финансите съкращенията са в рамките на 11-16% за миналата и т.г., „което е сравнително добре“. Останалите държавни ведомства обаче изостават по този показател.

Василев поясни, че всъщност намалението на персонала с 12% ще се зачита за около 1 година назад, тъй като някои ведомства са направили около 10% съкращения през миналата година и няма да е справедливо и сега да направят толкова, докато други не са правили никакви през 2007 г. За съкратени ще се зачитат и незаетите щатни бройки.

Според Василев намаляването на държавната, областна и общинска администрация е една от основните предпоставки за вдигане на заплатите на тези места. Министърът предупреди, че където не са направили съкращения, няма да могат да увеличат заплатите в края на годината. Той даде пример, че в неговото министерство през последната година заплатите са повишени значително, а и в много областни администрации, където са направени съответните съкращения на служители, средните работни заплати са около 700 лв. и повече.

МДААР и Министерството на труда и социалната политика предлагат промени в Закона за държавния служител, според които ще са дава възможност на повече хора с увреждания да работят в държавната администрация, съобщи още Василев, посочвайки, че предложените на днешното заседание на Министерски съвет промени в закона са подкрепени от премиера Сергей Станишев. Между основните промени са 1% от служителите на дадено ведомство задължително да бъдат хора с увреждания със съответната квалификация и висше образование. Предлага се и хората с увреждания да имат допълнителни 6 дни платен годишен отпуск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:21 | 05.09.22 г.
fallback