fallback

Очакват 30% ръст на продажби на яхти у нас за тази година

През миналата година в България са продадени яхти за над 30 млн. евро

16:38 | 05.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на яхти у нас ще нараснат с 30% тази година спрямо предходната, прогнозира Мирослав Иванов, организатор за започващото тази вечер яхтено изложение във Варна, което ще продължи три дни.

Само за 2007 година приходите от продажба на яхти в България са на над 30 млн. евро, уточни Иванов.

В рамките на изложението ще бъдат представени над 50 нови модела яхти, 20 от които - на вода. Скъпите плавателни средства са разположени на площ от 2 000 кв.м. Изложението на Морска гара ще представи и елитни автомобили, часовници и имоти, съобщават още организаторите.

Заради нарастването броя на туристите, които пристигат у нас по море, е време гранично-пропусквателните пунктове по българското Черноморие да се увеличат поне с още два - в Шабла и Царево заради румънските и турските яхтсмени, смята Мирослав Иванов.

Време е нашият граничен режим да се промени и хармонизира с изискванията на ЕС, смятат българските яхтсмени.

Предвидените инвестиции по изграждането на десет смесени пристанища по нашето Черноморие ще се върнат, смята Иванов, като добавя, че това ще доведе и до отварянето на нови работни места в малките крайморски градове.

Според световната статистика турист с яхта дава 30 пъти повече пари по време на почивката си, в сравнение с останалите видове туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 12.09.22 г.
fallback