fallback

Одобриха въвеждането на „синя карта“ за работници от трети страни у нас

"Зелена карта" пък ще дава възможност за трайно установяване в България на лица от български произход

14:12 | 05.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Кабинетът одобри Национална стратегия на България по миграция и интеграция 2008-2015 г. и годишен план за 2008 г., съобщиха от Министерски съвет.

Документът очертава два компонента за реализирането на миграционната политика на България и дава конкретни механизми за нейната реализация. Първата стратегическа цел е привличане на български граждани и чужденци с български произход за трайно установяване или заселване в България.

Втората стратегическа цел е постигане на нова и съвременна политика по прием на граждани от трети страни с оглед подпомагане на българската икономика, както и ефективно регулиране и контролиране на миграционните процеси.

По изпълнение на първата стратегическа цел в документа се предвиждат две програми - първата е по привличане обратно на българите, заминали в чужбина, а втората е по привличане на чужденци от български произход за трайно установяване в България. Тук основно се набляга на широка информационна кампания сред българската диаспора и укрепване на връзките й с България. Втората стратегическа цел предвижда изграждането на механизми за прием на чужденци на пазара на труда и интеграцията им в българското общество - по време на тяхната заетост и особено в случай, че легално биха останали за по-продължителен период от време.

Стратегията ще се изпълнява с едногодишни планове за действие. В рамките на плана за 2008 г. е заложено иницииране на трудови борси за пряко договаряне между специалисти от средите на младата българска емиграция и представители на българската частна инициатива и на чуждестранния бизнес в България; подготовка на механизъм за въвеждане на "зелена карта", която да даде възможност за трайно установяване в България на лица от български произход, и на "синя карта", която да облекчи приема на работна ръка от трети страни.

За 2008 г. е предвидено актуализиране на съществуващата база данни за българската диаспора; разширяване на мрежата от служби по трудови и социални въпроси на МТСП в други държави; мониторинг на българските деца в емиграция, разкриване на училища, провеждане на курсове; сключване на двустранни спогодби за заетост, в пакет с двустранни договори за социална сигурност; привличане на едрия и средния бизнес за работа в партньорство, вкл. с местната власт по отношение интеграцията на имигрантите.

В тазгодишния план се залага още на стартиране дейността по Европейския фонд за управление на границите, Европейския фонд за бежанците и Европейския фонд за връщане, както и осъществяване на програми за противодействие на трафика на хора.

Стратегията предвижда преобразуването на настоящата Междуведомствена работна група с председател вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин в Национален съвет за координация по въпросите на миграционната политика на България, както и създаване на Национален съвет по трудова миграция към министъра на труда и социалната политика. Той ще наблюдава наличието на работна сила по отрасли и ще определя годишни браншови квоти за прием на работници от трети страни в зависимост от потребността от кадри с необходимата квалификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:00 | 05.09.22 г.
fallback