fallback

Месечните стипендии на докторантите и специализантите се увеличават с 80%

Освен това те ще бъдат стимулирани финансово и за навременно завършване и защита на дисертационен труд

17:27 | 04.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Месечните стипендии на докторантите и специализантите се увеличават с 200 лв. (80 на сто) и стават 450 лв. от 1 юли, съобщиха от кабинета.

Освен това те ще бъдат стимулирани финансово и за навременно завършване и защита на дисертационен труд. При представяне на дисертационния труд за защита в рамките на тригодишния срок на обучение ще получават премия от 1000 лв., а ако в едногодишен срок след това той бъде защитен успешно, ще има втора премия от 1000 лв. Тази разпоредба влиза в сила от 1 януари 2009 г.

На утрешното си заседание се очаква правителството да одобри нови, по-високи размери на стипендиите на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации.

Предвидено е също максималният размер на студентските стипендии да се увеличи от 90 лв. на 120 лв. Месечният размер на стипендията във всяко висше училище се определя от ректора по предложение на студентския съвет.

Необходимите средства за увеличение на стипендиите в държавните висши училища и научни организации през 2008 г. ще бъдат осигурени в рамките на средствата за образование, планирани в бюджета за тази година.

Освен тези стипендии, студентите и младите учени от държавните и частните ВУЗ и от научните организации ще могат да получават допълнителни финансови стимули, осигурени със средства от европейските структурни фондове. Размерът и условията за предоставянето им ще се одобряват от Комитета за наблюдение на съответната оперативна програма, а видът на документите и срокът за подаването им - от министъра на образованието и науката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:08 | 26.08.22 г.
fallback