fallback

Слънчеви лъчи: Олиото от завода в Провадия не съдържа опасни съставки

Направената проверка е свързана с открити в ЕС партиди със замърсено олио, в случая с Провадия обаче нещата са наред, казват от завода

16:19 | 03.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Не е бутилирано и не е пускано на пазара каквото и да е олио, негодно за употреба, съобщиха от завод “Слънчеви лъчи” – гр. Провадия, по повод информацията за иззето опасно украинско олио от завода.

Направената проверка на РИОКОЗ - Варна е част от акция на европейските институции и е свързана с открити в ЕС отделни партиди от замърсено нерафинирано слънчогледово олио внос от Украйна. На тази проверка подлежи всяко слънчогледово масло внос в ЕС от Украйна след септември 2007 г. (близо 20 000 тона за България), уточняват от дружеството.

„Олиото, което е внесено в България, притежава всички необходими сертификати и не съдържа опасни или забранени съставки“, се казва в съобщение на компанията. „За да влезе хранителен продукт в България, още на границата се взимат проби от съответните институции, чиято цел е недопускане на стоки със съмнително качество и произход. Този внос, както и всички останали доставки в завод Слънчеви лъчи са с гарантиран произход и от мултинационални компании, с които заводът има дългогодишни търговски отношения“.

От РИОКОЗ-Варна съобщиха, че иззетото олио предстои да бъде проверено за наличие на замърсяване в него. От „Слънчеви лъчи“ пък казват, че още преди седмица са взели проби от партидата, за да бъдат изключени всякакви съмнения относно качеството на продукта, като тази проба е проверена повторно в Холандия.

„Представителят на холандската фирма „Нидера”, която е 7-ма по големина в света за търговия със зърнени храни, маслодайни семена и растителни масла, Илиан Шаматанов гарантира, че олиото е 100% годно за човешка консумация и няма примеси от минерални масла. Фирмата доставя олиото и е посредник между украинската фирма-производител и завода“, уточняват от „Слънчеви лъчи“.

„Слънчеви лъчи Провадия“ е част от „Зърнени храни България“ АД с основен собственик „Химимпорт“ АД. По време на днешната борсова сесия акциите на „Зърнени храни България“ се понижиха с 0,63% до средно ниво от 2,70 лв. при изтъргувани 43 886 лота.  

Свързани компании:

Зърнени Храни България АД(ZHBG)

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
fallback