fallback

Преглед на печата за 3 юни

07:45 | 03.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Зам.-министър: Магистрала ще опасва Родопите в. Дневник

В началото на следващата година ще започне изграждането на магистрала в Родопите, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски, цитиран от БТА. Тя ще свързва Гоце Делчев с Доспат, Борино, Девин, Смолян, Мадан и Кърджали и ще скъси със стотици километри сегашния обиколен маршрут през Боровец. Експерти обаче обясниха пред "Дневник", че всъщност става дума за второкласен път. Към момента не се предвиждал строеж или продължение на други магистрали освен вече планираните "Тракия", "Марица", "Люлин" и "Хемус". Експертите посочиха, че трасето в Родопите осъществява важна транспортна връзка, която върви успоредно на границата, свързва се с магистралите "Тракия" и "Марица", както и с граничния пункт Илинден.

БСП отхвърля диференцирани ставки по ДДС в. Стандарт

Изключваме диференцирани ставки по ДДС за каквито и да било стоки, в това число и за дизела, заяви в Перник председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов. Намаляването на данъка от 20 на 18%, според зам.-председателя на икономическата комисия в парламента Петър Кънев би било безсмислено, тъй като ще доведе до намаляване на цената само с 4 ст. на литър, което няма да се отрази на стойността на поскъпващия всеки ден дизел.

Подобни идеи се появяват често и отдавна от представители на опозицията, но те не са състоятелни, а по-скоро имат популистки характер, смята Кънев. Той отбеляза обаче, че премиерът Сергей Станишев не отхвърлял идеята на Саркози за промени общо в ЕС, но тя тепърва ще се обсъжда на ниво Европа. (Повечето финансови министри в Общността са против предложенията на Франция, бел. ред.)

Концесията на порт Лом остава блокирана в. Новинар

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се спре временно концесията на пристанище Лом. Това съобщиха вчера от съда. Преди време един от основните кандидати за порта - компанията "Кремиковци трейд", внесе жалба в съда с мотива, че заради замразяването на концесията търпи материални загуби. Мотивите на КЗК пък временно да замрази процедурата за избор на концесионер беше подаденото от фирма "Бри порт" оплакване, че е спряна от конкурса напълно неоснователно. Антимонополният орган спря конкурса, докато не разгледа мотивите по жалбата на "Бри порт".

Обща фирма за паркингите и трамваите в София в. Новинар

Общинските дружества “Паркинги и гаражи” и Столичната компания за градски транспорт (СКГТ) ще бъдат закрити, стана ясно на вчерашната сесия на общинския съвет. На тяхно място ще се създаде Център за градска мобилност, който ще регулира системата за управление на светофарната уредба, видеонаблюдението, паркирането. Предвижда се новото дружество да осъществява и контрол върху бъдещото електронно таксуване на пътниците в градския транспорт, а също да поеме и издаването на превозните документи.

Общината се нуждае от спешен анализ на транспортната ситуация в София. В момента се подготвят документи за избор на опитен консултант, който да го направи, каза в брифинг след заседанието председателят на СОС Андрей Иванов. Най-рано в началото на следващата година ще бъдат готови предложенията на консултанта за организацията на трафика в София, инфраструктурата и градската мобилност като цяло, каза Иванов. В доклада за сливане на двете дружества фигурира и решението за обединяване на всички общински транспортни фирми в консорциум. “Трамкар” обаче няма да се слее със “Столичния електротранспорт”, както беше предложено, а ще се развива като част от консорциума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 29.08.22 г.
fallback