fallback

Преглед на печата за 2 юни

07:39 | 02.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Само вътрешният пазар крепи зависимите от внос фирми в. Дневник

Българските производители са силно зависими от вноса на суровини и материали от чужбина, а в същото време разчитат за продажбите си на вътрешния пазар, на който като основен бизнес партньор се възприема държавата. Това показва изследване на Световната банка за България за 2007 г. Данните са получени чрез анкета сред 663 компании по въпросник, който се използва от банката в цял свят.

Едва 12.2% от българските фирми изнасят, докато над 70.1% внасят суровини и материали. Повечето разчитат на вътрешния пазар, където сочат като основни пречки сивата икономика, политическата нестабилност, неадекватно обучената работна сила и корупцията. Изследването е установило, че стандартни фактори на бизнес средата като достъп до финанси, данъчни ставки, трудов пазар или регулации стоят по-назад според действащите у нас фирми като източници на проблеми.

Брюксел пуска до дни европарите за земеделие в. Новинар

До няколко дни ще бъде възстановено изплащането на спрените от Брюксел европари по програма САПАРД. Това заяви вчера шефът на фонд „Земеделие” Димитър Тадаръков. Преди два месеца Европейската комисия замрази плащането на 40 млн. евро по проекти за модернизиране на фермите заради съмнения за неверни данни в проекти, които кандидатстват за получаване на евросубсидии.

Автосервизите масово работят на тъмно в. Сега

Почти всички автосервизи у нас работят на тъмно, алармираха вчера от Националната занаятчийска камара. По нейни данни около 90% от фирмите, заети с поправката на возила, спестяват или напълно не плащат данъци. На тъмно до тях се нареждат и голяма част от фризьорите, козметиците и ключарите.

За да излязат на светло тези браншове, трябва да се въведе нулева ставка на патентния данък до две години след регистрация на занаятчии, настояват от камарата. Нормативно признатите разходи пък трябвало да станат отново 50%. Камарата иска още патентният налог да се замени с държавна такса, която да се определя от МС, а не от общинските съвети.

Административният съд отмени по-високите данъци за колите в София в. Дневник

Софийският административен съд отмени повишението на данъка върху колите, гласувано от общинския съвет, но остави в сила по-големия данък върху недвижимите имоти. Кметът Бойко Борисов обяви, че ще обжалва решението. Все още обмислят дали да го направят и групата граждани, завели делото, съобщи Добри Божилов, който е един от жалбоподателите.

Съдът се е аргументирал с факта, че решението за увеличение на данъка върху автомобилите е гласувано след крайния срок, предвиден в закона - 29 февруари. Процедурата "спиране на часовника", при която е станало това, не съществува в правния мир, се казва в мотивите на съдиите.

ЧЕЗ разду прогнозните сметки за ток в София в. Сега

Прогнозните сметки за ток, които са получили много клиенти на ЧЕЗ в столицата след въвеждане на тримесечното отчитане, са стряскащо големи и често нямат нищо общо с действителността, оплакаха се читатели. Проверка на вестника показа, че те са доста по-големи от реалните и това дава възможност на компанията да прибира авансово пари, които после ще върне без лихва. Освен това ЧЕЗ е ощетила хората, които са се подвели от рекламите й за безплатна промяна на партидата, като автоматично ги е сложила в категорията "нови потребители" и им е изчислила гигантски прогнозни сметки.

Хотелиери крият реалните нощувки в. Новинар

Едва една пета от легловата база в столичните хотели, мотели и семейни къщи е заета през цялата година. Това показват данните от платената туристическа такса за миналата година, посочени в анализ на “Туристическо обслужване” към Столичната община. Таксата се определя на базата на реализирани нощувки, като за всяко преспиване на турист, хотелиерът трябва да плаща на общината по 1 лв. За миналата година парите от събрани такси от нощувки са около 1,3 млн. лв., което е с около 3 процента повече от предходната година. Според експертите от общинското туристическо предприятие данните за годишната заетост на хотелските легла в столицата показват както ниска посещаемост, така и кратък престой в София. Повечето от реализираните нощувки в столицата са от чужденци. Според събраната такса столичните хотели отчитат близо 30 процента годишна заетост, мотелите – около 17 процента.

Доста по-малко туристи са посетили семейните хотели, пансионите и самостоятелните стаи. Според общинското предприятие обаче реализираните нощувки са повече от обявените, тъй като хотелиерите некоректно отчитали броя на туристите, за да намалят размера на дължимата туристическа такса. Не е възможно хотелиерите да отчитат толкова ниска посещаемост, тъй като това би означавало, че са пред фалит, коментираха от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:40 | 29.08.22 г.
fallback