fallback

Преглед на печата за 30 май

08:00 | 30.05.08 г.

"Супер Перелик" взе още 8000 дка гора от държавата в. Сега

Най-мащабната замяна на гори за последните години вече е факт. С подписа на шефа на Държавната агенция по горите Стефан Юруков от 28 май община Смолян получи 8000 дка държавна гора, която ще апортира в курорта "Супер Перелик". Огромният масив е разположен в Смолян, Пампорово и Мугла, а за да го получи, общината дава общо 10 000 дка разпокъсани терени на територията на лесничействата "Смолян", "Широка лъка", "Пампорово" и "Смилян".

Преди дни Юруков загатна за предстоящата сделка и уточни, че общината ще апортира взетия от държавата лес в дружеството, което изгражда проекта "Супер Перелик". Той цели да свърже Пампорово и Мечи чал с нов ски център. От община Смолян вчера съобщиха, че с получените сега гори ще придобият 25%+1 акции. Основните акционери са бизнесменът Кирил Асенов и регистрираната в Кипър фирма "БК проджект".

Депутатите най-после слагат ред в общинските заменки в. Сега

18 години след като голяма част от общинската собственост в България бе разпродадена на тъмно срещу жълти стотинки, парламентът прие закон, с който силно ограничи възможностите за разхищения. В тримесечен срок общините трябва да създадат публичен регистър на продажбите, замените и апортите на техни имоти. В интернет трябва да бъдат качени такива съществени показатели като данъчна и пазарна оценка на имота (имотите), крайна цена, каква е процедурата и т.н. Това предвиждат промените в Закона за общинската собственост, които депутатите одобриха вчера.

Наематели и купувачи на общински сгради и терени ще се определят след търг или конкурс. Състезателната процедура ще е задължителна и за отдаване на право на строеж. Замяна на общинска собственост с имоти на граждани и частни фирми ще се допуска само ако е подкрепена с гласовете на 2/3 от общинските съветници, предвижда още законът. Същото мнозинство ще е необходимо и за апортиране на имот в дружество.

Пари за безработица вече само за 1 година в. Сега

Социалните помощи за безработица вече ще се изплащат само в продължение на една година, а не както беше досега - 18 месеца. Това ще стане с промяна в закона за социално подпомагане, внесена от представители на трите управляващи партии. Орязването на помощите трябва да влезе в сила от 1 юли. Ще бъдат засегнати около 3000 души, а в бюджета ще се икономисат 3 млн. лв., отчете депутатът от БСП Донка Михайлова, която е сред вносителите на законопроекта. Той няма да засегне бременните, майките с деца до 3 г. и хората с увреждания.

Парното поскъпва с 15 процента от 1 юли в. Новинар

С 15 процента ще се увеличи цената на парното и топлата вода от 1 юли, съобщиха вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Новата цена е свързана с поскъпването на газа с 30 процента през последната година.

Преди месец топлофикациите поискаха да вдигнат цената на парното с 20 процента, но от ДКЕВР заявиха, че цифрата е твърде висока. От комисията са преценили, че увеличението с 15 процента е достатъчно, тъй като изчислението е направено на базата на разходите на топлофикационните дружества за горива и модернизация на тръбопроводната мрежа, както и годишната инфлация, обясниха от ДКЕВР. Така на практика средната месечна сметка за парно на повечето домакинства ще се увеличи с над 20 лв.

Превозвачи: Винетката 17 лева в. Стандарт

Винетката за лек автомобил да струва 17 лв. годишно, за автобус - 150 лв., а за камиони - 250 лв. Таксите да намалеят с три четвърти от сегашното им ниво, поискаха от Българския съюз за стопанска инициатива, Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи и федерацията "Автобусни превози". Те изпратиха официално писмо до министър-председателя, транспортния, икономическия и финансовия министър.

В него се настоява за 50 % намаление на Данъка върху добавената стойност върху горивата и акциза върху пропан бутана. Налога върху газа у нас е третият по големина в Европа. Той може да бъде намален с 40 лв., твърдят от браншовите организации.

Нов скандал с отпадъци в София в. Дневник

Столичната община е платила над 700 хил. лв. на една фирма за разчистването на три нерегламентирани сметища, стана ясно в четвъртък на заседанието на общинския съвет. Срокът между датата на сключването на договорите до плащането е само 20 дни, каза Жельо Бойчев от БСП. Според него е невъзможно за такъв период да бъдат извозени над 81 хил. кубика боклук, защото и най-големият камион можел да пренесе само 10 куб.м, което означавало, че трябва да бъдат направени 8 хил. курса. Зам.-кметът по околната средата Мария Бояджийска каза, че също е била учудена от числата и е назначила проверка.

Обществените поръчки ще се обжалват пред съда в. Дневник

Решенията по процедурите за възлагане на обществените поръчки до сключването на договора ще се обжалват пред административните съдилища. Това предвиждат промени в закона за обществените поръчки, които депутатите от комисията за борба с корупцията ще внесат в парламента. На заседанието си в четвъртък те се подписаха под законопроекта, подготвен от работна група от представители на работодателски и браншови организации. Сегашният ред за обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е ефективен и създава противоречива практика, обясни шефът на комисията Бойко Великов (БСП).

Дарик придоби най-големия правeн портал LEX.BG в. Дневник

Най-големият правен портал в България LEX.BG вече е собственост на Дарик. Дарик придоби 90 процента от акционерно дружество "ЛЕКС.БГ" АД на цена над 700 хиляди лева. LEX.BG е най-посещаваният сайт на юридическа тематика в България, с над 120 хиляди уникални посещения месечно. Потенциална аудитория на портала са както настоящи и бъдещи юристи, така и всички, интересуващи се от правни въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 06.09.22 г.
fallback