fallback

Юробанк И Еф Джи повиши лихвите си по жилищните кредити в евро с 0,2%

Подобни повишения на лихвите в евро в последните месеци осъществиха и другите големи банки

16:48 | 29.05.08 г.

През миналата седмица Юробанк И Еф Джи е повишила лихвите си по жилищните кредити за граждани в евро от 6,5 на 6,7%, показва съобщение на банката до клиентите й. Подобни повишения на лихвите в евро в последните месеци осъществиха и другите големи банки.

С новите лихви в евро на Юробанк И Еф Джи вноската по кредит за например 13 000 евро се увеличава с 3,3%, или 3,2 евро до 99,76 евро на месец, за кредитите с гратисна лихва през първата една година.

В момента сравнително ниски са лихвите в Пиреос банк - 6,4%, но банката има по-високи изисквания към кредитополучателите, каза за Investor.bg Янко Ценов от Кредит Навигатор.

В Пиреос банк таксата за управление е около 1,14% годишно (0,095% месечно), спрямо 0,1-0,5% годишно в другите банки, което се отразява върху годишния процент на разходите (ГПР).

Допълнителните такси, като такса за усвояване и такса за обслужване на кредита, формират допълнителни разходи по кредита. Подобен разход се явяват и таксите за учредяването на ипотека и застраховката на ипотекираното имущество.

Днес лихвата по оферта продава (SOFIBOR) на междубанковия пазар за левови депозити бе 8,139% за 12 месечен договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 03.09.22 г.
fallback