fallback

Две трети от малките фирми без проекти за повишаване на конкурентността

Една трета, или 32,7 на сто от всички 600 анкетирани фирми заявяват, че изобщо не са запознати с възможностите, които им предлага програма „Конкурентоспособност”

14:47 | 29.05.08 г.

73,4% от собствениците на малки фирми нямат намерение за кандидатстват по оперативната програма за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес. Това сочат обобщените данни от национално проучване за готовността на малките и дребните предприятия да усвояват отпуснатите средства от Европейския съюз. Резултатите от него бяха представени на кръгла маса с преподаватели, студенти и бизнесмени в Пловдив, организирана от Европейския колеж по икономика и управление и Икономическия институт на БАН.

Данните за нагласите на българските предприемачи бяха оповестени днес от доц. Георги Мишев, преподавател по статистика в Европейския колеж. Според него, една от основните причини за нежеланието на малкия бизнес да кандидатства с европейски проекти е ниската им информираност за различните фондове и програми.

Една трета, или 32,7 на сто от всички 600 анкетирани фирми заявяват, че изобщо не са запознати с възможностите, които им предлага програма „Конкурентоспособност”. „В голяма степен” условията за кандидатстване по нея се познават едва от 13,3% от запитаните предприемачи.

Наличието на монополи и нелоялната конкуренция са другите причини, които собствениците на малките предприятия посочват като пречка за повишаване на тяхната конкурентоспособност, обясни Мишев. Въпреки това българският бизнес е настроен оптимистично и вярва, че до 10 години страната ни ще достигне средното европейско ниво на развитие, добави той.

Експресно телефонно проучване сред 100 фирми от Пловдив и региона пък показа, че корупцията пречи на всеки втори предприемач да усвоява средства от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:35 | 07.09.22 г.
fallback