fallback

Глоба от 100 хил. лв. за НЗОК за нарушение на закона за конкуренцията

Сумата трябва да бъде внесена в 30-дневен срок

17:14 | 28.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налага имуществена санкция в размер на 100 хил. лв. на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от КЗК.

Сумата трябва да бъде внесена в 30-дневен срок.

Решението на КЗК за санкцията е във връзка с образувано производство по преписка по молба на Българския фармацевтичен съюз (БФС) за проверка и установяване на евентуални нарушения на разпоредбите на чл. 18, т. 1 от ЗЗК от страна на НЗОК.

Според текста на чл. 18, т. 1 от Закона за защита на конкуренцията са забранени действията на предприятия с монополно или господстващо положение, както и действията на две или повече предприятия със съвместно господстващо положение, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията и/или увреждане интересите на потребителите, като например пряко или косвено налагане на цени за покупка или продажба или други нелоялни търговски условия.

В молбата се твърди, че касата, при сключване на договори с търговците на дребно (аптеките) за отпускане на лекарства, стойността на които се заплаща напълно или частично от НЗОК, задължава аптеките да предоставят отстъпка в размер на 8 на сто от пределната цена за НЗОК за тези лекарствени продукти. Чрез налагането на това условие НЗОК осъществява фактическия състав на нарушение по чл. 18, т.1 от ЗЗК, се посочва в съобщението.

В него се отбелязва, че въпреки наложена вече от КЗК санкция и постановено прекратяване на нарушение по чл. 18, т.1 от ЗЗК, в продължение на почти една година по отношение на всички аптеки в страната, сключили договор с НЗОК за отпускане на лекарства, заплащани напълно или частично от нея, НЗОК не е променила санкционираното от КЗК поведение, от което потърпевши са здравноосигурените хора и аптеките в страната. Същевременно се отчита, че макар и със закъснение от почти една година, здравната каса е предприела мерки за изпълнение на препоръките, оказала е и активно съдействие при разследването.

С решението си КЗК оставя без уважение жалбата в частта й, съдържаща твърдение за извършено повторно нарушение от НЗОК на чл. 18, т.1 от ЗЗК. Без уважение е оставено и искането на НЗОК за присъждане на разноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 09.09.22 г.
fallback